Από το πρωί, αυτό το μήνυμα έχει κατακλύσει τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και διαδίδεται με ταχύτητα φωτός…

«Παρακαλούνται οι μαθήτριες και οι μαθητές και όποιος άλλος συμμετάσχει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όταν έρθει η ώρα των επισήμων, να στρέψουν τα... κεφάλια προς την αντίθετη κατεύθυνση και να σταματήσουν μπροστά τους με γυρισμένη την πλάτη. Η νεολαία της χώρας την ημέρα του μεγάλου «ΟΧΙ» δεν θα χαιρετίσει ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Διαδώστε το!» Λέτε να είναι μια διαφορετική 28η Οκτωβρίου αυτή που....
θα ζήσουμε;

Του Δημήτρη Φιλιππίδη

Πράσινο φως για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν
Ο Κυβερνήτης Άντριου
Κουόμο και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έδωσαν τα χέρια όσον αφορά στην ανέγερση του ναού που..... είχε καταστραφεί ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου 2001.Στο οικόπεδο θα ανεγερθεί και ένα διαθρησκευτικό μνημείο, περισσυλογής και προσευχής για τους πιστούς όλων των δογμάτων.

Αίσιο τέλος προς όφελος του ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών είχε πριν από λίγες μέρες ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούσε την ελληνοαμερικανική κοινότητα εδώ και δέκα χρόνια, καθώς ο Κυβερνήτης Άντριου Κουόμο και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έδωσαν τα χέρια όσον αφορά στην ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είχε καταστραφεί ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι στο Παγκόσμιο Κέντρο του Εμπορίου και η σκηνή στους χριστιανούς όλων των δογμάτων, καθώς αποτελούσε σήμα κατατεθέν της πίστης. Μέχρι όμως να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό, διαδραματίστηκαν πολλά επεισόδια και χρειάστηκε μεγάλος αγώνας από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο που υπερέβαλε εαυτόν και δυσκολίες για την επιθυμητή λύση.

Χαρακτηριστικά του ναού
Ο Άγιος Νικόλαος βρισκόταν στην οδό Liberty, στο ίδιο οικόπεδο με τους δίδυμους πύργους και μάλιστα το μέγεθος των κτιρίων, πίσω από τον ιερό ναό, δημιουργούσε μία μαγευτική εικόνα. Το 1832 δημιουργήθηκε το κτίριο, το οποίο μερικές δεκαετίες αργότερα, το 1916, θα διαμορφωνόταν από μερικούς από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες σε τόπο προσκυνήματος, ενώ το 1922 ξεκίνησε η λειτουργία του.

Το μέγεθος της εκκλησίας ήταν μικρό, περίπου 7 μέτρα πλάτος, 17 μέτρα μάκρος και 11 μέτρα ύψος, αντιστρόφως ανάλογο της φήμης και της σημασίας που απέκτησε με το πέρας του χρόνου, καθώς δεν αποτελούσε πόλο έλξης μόνο για τους Ελληνορθόδοξους πιστούς αλλά και για το σύνολο των Χριστιανών που εργάζονταν στο πολυσύχναστο οικονομικό κέντρο της Αμερικής. Τελευταίος ιερέας του ναού πριν από την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν ο Πατέρας Ιωάννης Ρώμας, ενώ είναι άξιον αναφοράς ότι εντός του ναού βρίσκονταν κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, τα οποία είχαν παραχωρηθεί από τον Νικόλαο τον Β’, τον τελευταίο Τσάρο της Ρωσίας, τα οποία επίσης καταστράφηκαν.

Ο αγώνας για την ανέγερση
Μετά το αρχικό σοκ από την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, άρχισε η συζήτηση για την επόμενη μέρα και τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ναό του Αγίου Νικολάου, σε μία διαδρομή που ποτέ δεν ήταν στρωμένος
Keywords
Τυχαία Θέματα