Από τον ασήμαντο βενιζέλο στον Ηράκλειτο και από την πλατεία στην παραλία

Ακόμα κι αν παραστήσουμε τους σοφούς, δε μας βγαίνει.

Η "λογική" δεν ήταν ποτέ το forte του κεφαλαιοκρατισμού κι ας μας μιλά για ορθολογισμό. Οι "θεωρίες" του στηρίχτηκαν σε αφαιρέσεις και μεταφυσική.

Τα μαθηματικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εξισώσεων, που δεν μπορούν να λυθούν, δεν μπορούν να....
χρησιμοποιηθούν , αλλά διδάσκονται σε όλες τις οικονομικές σχολές.

Έτσι και τώρα.

Επί ενάμιση χρόνο, μας έλεγαν πως ό,τι κάνουν και ό,τι παθαίνουμε γίνεται για να αποφύγουμε τηχρεοκοπία.

Τώρα, την ονόμασαν "επιλεκτική" και ...πανηγυρίζουν
που χρεοκοπήσαμε.

Τι άλλο σημαίνει το χάρισμα μέρους του χρέους (κούρεμα), η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης και ο νέος δανεισμός 109 δις, λίγες μέρες μετά το "μεσοπρόθεσμο", εκτός από αδυναμία πληρωμής;

Ο ένας "έβαλε πάτο στο βαρέλι", ο άλλος πήρε "βαθιά ανάσα", ο τρίτος λιγότερο βαθιά και μόνο η Παπαρήγα μίλησε για "κούρεμα" 21%.

Μπορεί να μην είναι τόσο, αλλά αυτό συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής. Είδαν πως δεν θα πληρώσουμε ποτέ, είδαν πως η στάση πληρωμών είναι καταστροφή για τράπεζες, οικονομίες και ευρώ και έσπευσαν να δώσουν παράταση και όχι λύση. Παράταση στη δική τους καταστροφή. (Δεν το "είδαν" τώρα. Τώρα, είπαν να το κουκουλώσουν, αλλά το βαρέλι θα εξακολουθήσει να μην έχει πάτο και καπάκι).

Πανηγύρισαν επειδή χρεοκοπήσαμε. Όμως, να μην ανησυχούμε. Ο Σαμαράς έχει αφαιρέσει αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιο της ΝΔ, άρα χρεοκοπία δεν υπάρχει. ... Και θα έρθει η ώρα που θα μας σώσει, μέσω της "ανάπτυξης". Όλα είναι θέμα λέξεων. Ποιος δίνει σημασία στα νοήματα; Αν δεν το παίζει η τηλεόραση, απλώς δεν υπάρχει. Αν δεν την έχει στο λεξιλόγιο, επίσης.

Στην πραγματικότητα, έχουμε "χρεοκοπήσει". "Ξέρουμε" πως δεν μπορούμε να πληρώσουμε, από την εποχή του Καραμανλή του μικρού, για να μην πούμε πως κάποιοι, όπως ο σοφός Ζολώτας, το είχε πει το 1989, όταν έγινε πρωθυπουργός.

Η "χρεοκοπία" δεν έχει ημερομηνία. Εϊναι μια διαδικασία, όπου τα οικονομικά δεδομένα και οι όροι του παιχνιδιού μιλούν για το πού πας και πού θα καταλήξεις. Με δεδομένο πως, από τη δεκαετία του 70, το χρήμα, αν θέλεις να το έχεις πρέπει να το δανειστείς από τοκογλύφους, πόση σοφία, "λογική" ή φαντασία χρειάζεσαι για να καταλάβεις πως το "βαρέλι δεν έχει πάτο";

Μόνο που δεν πρόκειται για βαρέλι, αλλά για μια κατσαρόλα μέσα στην οποία βράζουμε και η κοροϊδία των ΜΜΕ δεν μας αφήνει να δούμε αυτό που έρχεται.

Πάρτε, λοιπόν, μια βαθιά ανάσα...

κι εμείς , πάμε παραλία, με τον Ηράκλειτο. Για να μη μας τρελάνουν.



Ο Ηράκλειτος έλεγε πως τα πράγματα γεννιούνται κατ΄έριν, αλλά επίσης κατά τον λόγον. Ο Λόγος, έλεγε, είναι η ασύνειδη λογική των πραγμάτων, Ζευς και Αιωνιότης. Είναι μια νοήμων Δύναμη, που είναι η πηγή και ο κυβερνήτης όλων των πραγμάτων. "Εν αρχή είναι ο λόγος" , έγραφε ο Ιωάννης στο ευαγγέλιο του. Τώρα, γιατί διαλέξαμε τον Λόγο
Keywords
Τυχαία Θέματα