Απομονωμένη διεθνώς πλέον η Μέρκελ

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την τελευταία συνάντηση των G-8, είναι ότι η Μέρκελ είναι πλέον διεθνώς απομονωμένη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ταυτίζεται με τον Ολάντ, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, και ανάπτυξης, κόντρα στην αυστηρή λιτότητα που....
ευαγγελίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος.

Έτσι, έχοντας χάσει δυο από τους κυριότερους συμμάχους της, η Μέρκελ είναι πια μόνη,
και όλο και περισσότεροι την κατηγορούν ότι αυτή ευθύνεται για το ότι οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα ταυτίζονται με το μέλλον του ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, υπέστη και μια σημαντική ήττα, όταν το κόμμα της (Χριστιανοδημοκράτες- CDU) απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους στην Βεσφαλία, αναγκάζοντας την να αποπέμψει τον θεωρούμενο ως διάδοχό της, και υπουργό Περιβάλλοντος Norbert Röttgen.

Με δεδομένη την αυξανόμενη απομόνωσή της, και τις διάφορες απορρίψεις των πολιτικών της, το ερώτημα είναι αν η Μέρκελ θα αλλάξει γραμμή πριν από τις ελληνικές εκλογές, ή θα τα ρισκάρει όλα ταυτίζοντας την μοίρα της, την μοίρα της Γερμανίας, καθώς και την μοίρα του ευρώ, με το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών;

Οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν καταστροφικές για την Μέρκελ.

Στις 23 Απριλίου, ο στενότερος σύμμαχός της, και γεράκι της λιτότητας, πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte, έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Δυο εβδομάδες αργότερα, έσπασε ο περίφημος Γαλλογερμανικός άξονας της ΕΕ, όταν ο Ολάντ νίκησε τον Σαρκοζί για το αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας. Ο Σαρκοζί είχε συνεργαστεί στενά και αρμονικά με την Μέρκελ τα τελευταία δυο χρόνια, χαράζοντας από κοινού την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην κρίση χρέους.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα συνεργαστούν οι Μέρκελ και Ολάντ, Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι πως οι προσεγγίσεις τους απέναντι στη κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη είναι διαμετρικά αντίθετες.

Η Μέρκελ συνεχίζει να επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να βασίζεται στην πίστωση. Ο Ολάντ πιστεύει στο ακριβώς αντίθετο. Και μάλιστα τον στηρίζουν σε αυτή του την άποψη οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς και η Κομισιόν, η οποία επιδιώκει ένα νέο σύμφωνο ανάπτυξης.

Τον στηρίζει επίσης και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος ανησυχεί μη τυχόν η ευρωπαϊκή κρίση μεταδοθεί στη χώρα του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, και ο Ιταλός ομόλογός του Μόντι, στηρίζουν κι αυτοί τον Ολάντ στην επιδίωξή του για δημιουργία ευρωομολόγων, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Η Μέρκελ όμως ανθίσταται σθεναρά, διευρύνοντας έτσι το Γαλλογερμανικό χάσμα που έχει ανοίξει. Παράλληλα, με την στάση της βάζει εμπόδια στην εξεύρεση λύσης στην επόμενη σύνοδο που είναι προγραμματισμένη να γίνει η σε μερικές μέρες.

Η Μέρκελ δέχεται πολλές πιέσεις, εξαιτίας των προσπαθειών που έκανε να επηρεάσει τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές, απειλώντας την Ελλάδα με έξοδο από την ευρωζώνη.

Από την αρχή της κρίσης, η Γερμανίδα σιδηρά κυρία κρατά μ
Keywords
Τυχαία Θέματα