Άρθρο Ζέρβα για το 1ο Green Party

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας αρθογραφεί στο SPNEWS για το 1ο Green Party του δήμου Θεσσαλονίκης.

Με το 1ο Green Party γεννιέται ένας νέος οικολογικός Θεσμός. ‘‘Ζω οικολογικά, καθημερινά!’’ είναι το σύνθημά μας για να περάσουμε το μήνυμα ότι φροντίδα για το περιβάλλον και ποιότητα ζωής είναι ταυτόσημα. Μπορεί να λάβει μέρος κάθε κάτοικος που....
θέλει την πόλη του πιο πράσινη - πιο
ανθρώπινη.

Η ποσότητα του πρασίνου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της ζωής μέσα στην πόλη και σε κάθε περίπτωση, όποια τιμή κάτω από τα 10 τ.μ. ανά κάτοικο χαρακτηρίζει μια πόλη γκρίζα και αυτό πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλους μας. Σύμφωνα με φορείς και με ΜΚΟ της πόλης, η αναλογία πρασίνου στη Θεσσαλονίκη είναι 2,7 τ.μ. ανά κάτοικο, ενώ οι Υπηρεσίες μας το ανεβάζουν στα 4 τ.μ. Σε μια γκρίζα πόλη, λοιπόν, θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει μια πράσινη ελπίδα, μια πράσινη παρέμβαση, εάν κινηθούμε όλοι μαζί, αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες.

Μέχρι πέρσι, την περίοδο της άνοιξης διοργανωνόταν ένας διαγωνισμός για το πιο πράσινο μπαλκόνι και για την υιοθεσία -περιποίηση ενός πάρκου. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, όμως όταν μιλάμε πλέον για αστικό περιβάλλον δεν είναι δυνατόν να εννοούμε μόνο το πράσινο. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και με άλλες οικολογικές δράσεις, όπως είναι η διαχείριση και η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση και η διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, η οικιακή κομποστοποίηση, η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, οι φυτοτεχνικές παρεμβάσεις σε κήπους, μπαλκόνια και δώματα κατοικιών, η χρησιμοποίηση των όμβριων και ανακυκλωμένων υδάτων, η χρήση ποδηλάτου κ.ά.

Ο διαγωνισμός είναι η αφορμή να δράσουμε όλοι μαζί κι ο καθένας μόνος του, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο όμορφη. Ένας τέτοιος διαγωνισμός αποσκοπεί και μέσα από τη δημοσιοποίηση οικολογικών δράσεων να δημιουργείται ένα παράδειγμα ή ένα υπόδειγμα για όλους τους πολίτες. Στόχος μας είναι η δημιουργία ευρύτερης οικολογικής κοινωνικής συνείδησης με διάρκεια και αποτελέσματα ορατά στο άμεσο μέλλον. Κάνουμε την αρχή σε μια γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του πράσινου προφίλ της Θεσσαλονίκης, όπου όλοι μας συμμετέχουμε και φροντίζουμε τον περιβαλλοντικό μικρόκοσμό μας.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε και υποψηφιότητες μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες μέσω της ιστοσελίδας greenparty2011.gr μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουνίου. Το 1ο Green Party της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε ειδική εκδήλωση στην Παραλία του Λευκού Πύργου, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, θα βραβευθούν οι πιο ενδιαφέρουσες δράσεις από το Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και την επιτροπή προσωπικοτήτων που θα συγκροτούμε.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τη σημασία που έχει να οργανώσουμε ο καθένας τον δικό του οικολογικό μικρόκοσμο. Γιατί δεν εστιάζουμε στο διαγωνισμό καθ’ αυτό αλ
Keywords
Τυχαία Θέματα