Μπορεί η Ισπανία να αποφύγει το δρόμο της Ελλάδας;

Επιτακτική η στήριξη των τραπεζών, σύμφωνα με αναλυτές

Η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα επέτρεπε στην Ισπανία να αποφύγει το στίγμα της αναζήτησης εξωτερικής βοήθειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αναφέρει το Reuters,
με αφορμή την....
τελευταία υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τη Standard & Poor's.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επισημαίνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτραπεί στον ΕΜΣ, το ταμείο των 500 δισ. ευρώ που θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούλιο, να το κάνει. Κι αυτό διότι, βάσει του συμφώνου, ο μηχανισμός μπορεί να δανείσει στις τράπεζες μόνο μέσω των κυβερνήσεων και οποιαδήποτε αλλαγή θα απαιτούσε ένα νέο κύκλο εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην Ευρώπη πριν τη σύνοδο του G20 στο Μεξικό, στις 18 και 19 Ιουνίου.

Αλλά αυτή είναι μία λύση μακράς πνοής και οι ανάγκες της Ισπανίας είναι αυτή τη στιγμή πιεστικές.

Οι απόψεις αναλυτών, πάντως, συγκλίνουν στο ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών, ανεξάρτητα από την πορεία μείωσης του χρέους. «Η κυβέρνηση πρέπει να βγει σύντομα και να πει πώς θα τις αντιμετωπίσει», αναφέρει στο Reuters ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Gilles Moec.

«Δεδομένων των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται, η πιθανότητα να υπάρξει νέο σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων και η επισφαλής κατάσταση των τραπεζών της χώρας, δείχνουν ότι μάλλον το τέλος των βασάνων της Ισπανίας δεν βρίσκεται κοντά», αναφέρει από την πλευρά του ο επικεφαλής του τομέα διαχείρισης επενδύσεων της Swiss & Global Asset Management, Stefan Angele, καταλήγοντας ότι μπορεί να χρειαστεί μία λύση σε επίπεδο ευρωζώνης που θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή για την Ελλάδα.

http://www.newsbeast.gr/f
Keywords
Τυχαία Θέματα