ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ​Σ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ....

........ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΕΔΕ) ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ, στην Κομοτηνή, στο σημαντικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ξέρουμε όλοι μας, ότι ζούμε στιγμές ιστορικές. Για την.......
πατρίδα μας, για την Ευρώπη, για τον κόσμο ολόκληρο. Καλούμαστε
σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών, σε μια περίοδο όπου οι παγκόσμιες συνθήκες, επηρεάζουν τις εθνικές και οι εθνικές αντίστοιχα, επηρεάζουν τις τοπικές, να πάρουμε να υλοποιήσουμε καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας, για το μέλλον των γενιών που έρχονται.

Καλούμαστε με τις αποφάσεις μας να δρομολογήσουμε την έξοδο από την κρίση την επιστροφή της οικονομίας μας στην ανάπτυξη, την επιστροφή της κοινωνίας μας, στην σιγουριά και την ασφάλεια. Όλοι σε αυτή εδώ την αίθουσα το γνωρίζετε, το πιστεύετε και αυτό άλλωστε υπηρετείτε: Δεν μπορεί ούτε οι αναπτυξιακές πολιτικές, ούτε οι πολιτικές που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή να υλοποιηθούν χωρίς την αυτοδιοίκηση. Αντίθετα. Η αυτοδιοίκηση είναι ο φορέας της υλοποίησης των πολιτικών αυτών. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση καλείται και να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, αλλά και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια η χώρα να ξεπεράσει την κρίση, διορθώνοντας ταυτόχρονα m όσα την οδήγησαν στην κρίση αυτή. Καλείται επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο- και ήδη υπάρχουν σημαντικές δράσεις σε όλη τη χώρα- στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην ενίσχυση του δικτύου προστασίας αυτών που πλήττονται από την κρίση. Γιατί στις δύσκολες στιγμές και στις προκλήσεις, είναι που ξεχωρίζει ο ρόλος των ανθρώπων, ο ρόλος των πολιτών και των πολιτικών, ο ρόλος των θεσμών. Και η Αυτοδιοίκηση καλείται ως ο πιο άμεσος και αντιπροσωπευτικός θεσμός της δημοκρατίας μας, ν’ ακολουθήσει έναν διττό ρόλο.

Πρώτον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως άμεσος αποδέκτης των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οφείλει ν’ αγκαλιάσει όσους σήμερα δοκιμάζονται, αισθάνονται και είναι αποκλεισμένοι, στις έκτακτες και επώδυνες συνθήκες.

Διευρύνοντας από την μία μεριά την κοινωνική πολιτική των παρεμβάσεων και εντείνοντας από την άλλη, την αναπτυξιακή της δράση, αποτελώντας τον «σταυροφόρο της Ανάπτυξης στην Περιφέρεια», ως μονόδρομο για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Δεύτερον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο και λόγο, ως ο πιο κοντινός θεσμός στον πολίτη αλλά και ως προνομιακός χώρος συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, να ορθώσει το ανάστημά της, ενάντια στην συστημική κρίση που βιώνει ο τόπος.

Ενάντια στον γενικευμένο κυνισμό και στις αρνητικές προκαταλήψεις για την πολιτική και τους πολιτικούς.
Ενάντια και στην μεθοδευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος από ορισμένα κέντρα που επιδιώκουν κόμματα και θεσμούς αδύναμους, για να μπορούν ευκολότερα να τοποθετούν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα των πο
Keywords
Τυχαία Θέματα