Χίλιες πεντακόσιες εταιρείες μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο

Τους τελευταίους 20 μήνες, περίπου 1500 εταιρίες - ελληνικών συμφερόντων- μετέφεραν την έδρα τους στη Κύπρο, καθώς σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κατά τη τελευταία διετία, η Κύπρος εξελίσσεται σε ελκυστικό προορισμό για....
ελληνικές εταιρίες αλλά και για πολλούς Έλληνες που αναζητούν εργασία.
Αυτά αναφέρονται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών
και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας της πρεσβείας μας στην Κύπρο και σημειώνεται ότι τομείς στους οποίους παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνικών επενδύσεων είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών το εμπόριο και οι κατασκευές. Στο έγγραφο που υπογράφει ο σύμβουλος Α' Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β. Σκρόνιας αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο το 2009 ήταν της τάξεως των 710,2 εκατ. Ευρώ (κυρίως σύσταση κυπριακών εταιριών ελληνικών συμφερόντων) αλλά κατά τη τελευταία διετία η Κύπρος εξελίσσεται σε ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για ελληνικές εταιρίες.

Οι περισσότερες, από τις εταιρίες, ελληνικών συμφερόντων, που μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο ενδιαφέρονται για ανάπτυξη δραστηριότητας σε ευρύ οικονομικό φάσμα, είτε ως μονάδες κάποιας κοινοπραξίας με κυπριακές εταιρίες, είτε ως υπεργολάβοι. Στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εγγεγραμμένες 4.000 εταιρίες εκ των οποίων 414 (ή το 10%) είναι ελληνικές. Όμως ο αριθμός καταγράφεται σταθερά αυξητικός τους τελευταίους 22 μήνες ως προς το ενδιαφέρον ελληνικών εταιριών για ανάληψη έργων στην Κύπρο. Ενώ το 2009 ήταν εγγεγραμμένες 59 εταιρίες, το 2010 ο αριθμός τους ανήλθε στις 248. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2011 εγγραφήκανε 107 νέες εταιρίες. Συνολικά 99 εταιρίες ανέλαβαν την περίοδο 2009/πεντάμηνο 2011, έργα που προκηρύχθηκαν από το κυπριακό δημόσιο. Πρόκειται κυρίως για έργα πληροφορικής και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της πρεσβείας, συνήθως οι ελληνικές εταιρίες που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση δημοσίων συμβάσεων μεταφέρουν στη Κύπρο το δικό τους προσωπικό, περιορισμένου αριθμού, για μερικούς μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα