Χορεύουν στον Τιτανικό δοκιμάζοντας «δαχτυλίδια»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Λυπούμαι αν θα στενοχωρήσω μερικούς από τους «μεγάλους μεταρρυθμιστές» της κυβέρνησης, που με επικεφαλής τον κ. Παπανδρέου συνεχίζουν να «αλλάζουν την Ελλάδα», χωρίς να αλλάζουν το παραμικρό.

Θα ήθελα, όμως, να τους υπενθυμίσω ότι η χώρα έχει πτωχεύσει - μερικώς θεωρητικά, ολοσχερώς στην πράξη.

Ελλοχεύει δε ο κίνδυνος – θα....
μπορούσαμε να μιλούμε για βεβαιότητα – μέχρι το τέλος του χρόνου να ανακοινωθεί επισήμως η ολική χρεοκοπία,
με όλες τις συνέπειες μιας κανονικής πτώχευσης.

Δεν πρόκειται για γκρίνια, αλλά μπορεί κάποιος να μας πει τι νόημα θα έχει ο χθεσινός θρίαμβος της υπουργού Παιδείας, όταν δεν θα μπορεί το πτωχευμένο κράτος να καταβάλει τα αναγκαία για την (μεταρρυθμισμένη) παιδεία;

Θα έχει άλλο νόημα εκτός από το «δαχτυλίδι» που θεωρεί η ίδια ότι έλαβε από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα τηλεφώνησε και στον κ. Σαμαρά για να πετύχει την «συναίνεση»;

Μπορούμε να μάθουμε αν σε μια χώρα που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει μπορεί να υπάρχει άλλη ιστορική στιγμή εκτός από την εξεύρεση λύσης για να αποφευχθεί η χρεοκοπία;

Προσωπικά, όλα αυτά μου φαίνονται τουλάχιστον γελοία.

Όπως γελοίο μου φαίνεται να συνεδριάζει (χθες) το υπουργικό συμβούλιο για να ασχοληθεί είτε με θέματα εξυγίανσης των τραπεζών – μπορεί να μιλούν για εξυγίανση άνθρωποι που ποτέ δεν κατάφεραν να εξυγιάνουν οτιδήποτε; - είτε με άλλα ανούσια και άσχετα με το μέγα πρόβλημα της πτώχευσης θέματα.

Όπως το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων ή οι συγχωνεύσεις οργανισμών που εποπτεύει ο κ. Σκανδαλίδης (έλεος πλέον με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα) ή η διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά (έλεος, έλεος) ή η σύσταση επικουρικής ακτοφυλακής (όταν δεν έχουμε υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τα σχετικά θέματα βρίσκονται αλλού ο παπάς κι’ άλλου τα γένια του) ή η ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας από το υπουργείο Ανάπτυξης (λέμε τώρα).

Όπως γελοίο μου φαίνεται κάθε τόσο να «ενημερώνεται» ο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη του οποίου ουδέποτε έπαιξαν κάποιον ουσιώδη ρόλο, έδωσαν μια γνώμη που να εισακούστηκε, ρωτήθηκαν για κορυφαία ζητήματα όπως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό χρέος ή ο τρόπος διαπραγμάτευσης για τις εγγυήσεις ή τα προς συζήτηση θέματα στο Eurogroup ή στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Εξίσου γελοία μου φαίνεται και αυτή η μάχη (λέμε τώρα) για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Έχει καταντήσει οι αρμόδιοι υπουργοί Γερουλάνος και Νικητιάδης να έχουν κάνει περισσότερες δηλώσεις για αυτό το (επίσης άσχετο με την πτώχευση) θέμα, παρά για την πορεία του τουρισμού.

Οι δυο τους έχουν σχολιάσει περισσότερο τα του πρωταθλήματος από το γεγονός ότι εξαιτίας των ενεργειών του συναδέλφου τους επί των Μεταφορών όσον αφορά στην υπόθεση των ταξί επλήγη ο τουρισμός τον Ιούλιο. Για την ακρίβεια, επί του θέματος δεν έχουν πει λέξη – για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης.
Keywords
Τυχαία Θέματα