Χωριό για 200 ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Έναν οικισμό που έχει βαφτιστεί «η πόλη των αμνημόνων» πρόκειται να κατασκευάσει Ελβετός επιχειρηματίας. Πρόκειται για συνολικά 23 σπίτια χτισμένα στο στυλ της δεκαετίας του '50 επιπλωμένα με παλιά έπιπλα, που διαθέτουν κήπους και θα φιλοξενήσουν περίπου 200 ασθενείς. Το νοσηλευτικό προσωπικό όμως δε θα είναι ντυμένο με τις κλασικές λευκές ρόμπες αλλά θα υποδύεται διάφορα επαγγέλματα, όπως κηπουρούς, κομμώτριες, αστυνομικούς και πωλήτριες.Η κατασκευή του οικισμού έχει πάρει την απαραίτητη άδεια από τις Αρχές πριν λίγες
ημέρες, έχει όμως προκαλέσει και κάποιες αντιδράσεις από κάποιους που υποστηρίζουν ότι δεν .......
υπάρχει χρησιμότητα στην αναζήτηση της προσποιητής κανονικότητας.

Ο επιχειρηματίας Μάρκους Φέκτλιν είναι διατεθειμένος να ξοδέψει 20 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία του οικισμού και πιστεύει ότι αυτή είναι μια σωστή απάντηση σε ένα πρόβλημα υγείας που μετατρέπεται δυστυχώς σε κοινωνικό δράμα. Στην Ελβετία σήμερα οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ φτάνουν τις 100.000, σε ολόκληρο τον κόσμο είναι περίπου 18 εκατομμύρια ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 θα έχουν αγγίξει τα 35 εκατομμύρια.Ο οικισμός στο Βιέντλισμπαχ δεν είναι ο πρώτος μια και υπάρχει κάτι ανάλογο εδώ και τρία χρόνια στα περίχωρα του Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Όπως αναφέρει ο Φέκτιν οι Ολλανδοί ασθενείς έχουν βρει πραγματικά ανακούφιση στο πρόβλημά τους. Οι ηλικιωμένοι εκεί είναι χαλαροί και χαρούμενοι και καθόλου νευρικοί, κουρασμένοι ή επιθετικοί όπως γίνονται πολλές φορές όσοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Η νόσος αυτή είναι μια εκφυλιστική μορφή άνοιας η οποία προκαλείται από τη νέκρωση των νευρώνων, δηλαδή των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ασθενής αδυνατεί να συγκρατήσει στη μνήμη του απλές πληροφορίες και επιστρέφει σιγά σιγά στις μνήμες του παρελθόντος του. Αυτό τον κόσμο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ο Φέκτλιν και με την ελεύθερη ζωή σε αναγνωρίσιμους ίσους χώρους να ανακουφίσει και μειώσει το στρες από τους ασθενείς.

http://www.alliotiko.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα