Χωρίς συναινέσεις δε λύνονται τα προβλήματα


Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το Σάββατο 7 Απριλίου 2012 στην εφημερίδα ΑΞΙΑ και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα.

1. Το θέμα της λαθρομετανάστευσης έχει βρεθεί πλέον πρώτο στην ατζέντα της κυβέρνησης. Καταρχήν γιατί δεν πέρασε η σχετική τροπολογία στην Βουλή; Υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές που δεν.....
θέλουν κέντρα φιλοξενίας στις περιφέρειες τους; Προσδιορίστε μου ένα χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών που θα πάρει το υπουργείο για το ζήτημα…

Στόχος μας είναι ο πρώτος χώρος
κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα σε ειδικούς χώρους της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, όπου υπάρχουν ήδη έτοιμοι και αναξιοποίητοι οικισμοί από το 2004, όταν είχαν φιλοξενήσει αστυνομικούς για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο χώρο στην Αττική και μάλιστα σε ιδιοκτησία της Ελληνικής Αστυνομίας, για να στείλουμε το μήνυμα προς όλη την Ελλάδα, τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, ότι κάνουμε το πρώτο βήμα εμείς.
Στόχος μας δεν είναι να μεταφέρουμε το οξύτατο πράγματι πρόβλημα της Αττικής σε άλλες περιοχές της χώρας, δημιουργώντας ένα καινούργιο. Για αυτό τον λόγο, επαναλαμβάνω ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα αυστηρότατοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Κατανοώ τις αγωνίες των πολιτών και τους διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος από την λειτουργία των Κέντρων Προσωρινής Φιλοξενίας.
Είναι επιτακτικό να βρούμε ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες λύσεις για ένα πρόβλημα εθνικό όχι τοπικό. Χωρίς αυτούς τους χώρους το πρόβλημα δεν λύνεται. Πρέπει αυτό να το καταλάβουμε και να αναλάβουμε όλοι μαζί, με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις και συνεργασίες αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Όσο για την τροπολογία θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και προσωπικά πιστεύω ότι η κοινωνία θα δει άμεσα αποτελέσματα, πώς λειτουργεί το κέντρο και θα πειστεί για την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια της πολιτικής μας.

2. Πολλοί σας κατηγορούν ότι όψιμα θυμηθήκατε το θέμα της λαθρομετανάστευσης, κυρίως για προεκλογικούς λόγους, επειδή είναι επίκαιρο και αγγίζει πλέον τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις λένε ότι η Χρυσή Αυγή και τα υψηλά ποσοστά της είναι δημιούργημα της γιγάντωσης του προβλήματος των μεταναστών… Τι απαντάτε σε αυτούς;

Κάνουν λάθος όσοι διατυπώνουν αυτό τον ισχυρισμό. Τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος με όρους ευρωπαϊκούς, σύγχρονους και ανθρωπιστικούς την άνοιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήδη από το φθινόπωρο του 2009. Αλλάξαμε την πολιτική ασύλου που είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει επί ΝΔ δημιουργώντας ένα στοκ 47.000 αιτημάτων. Εξασφαλίσαμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για τη χρηματοδότηση της πολιτικής αυτής. Ενισχύσαμε την αποτρεπτική μας ικανότητα στα σύνορα με τη συνεργασία αστυνομίας, λιμενικού και FRONTEX και την αξιοποίηση σύγχρονων εποπτικών εργαλείων με αποτέλεσμα να έχουμε 30% μείωση στις εισόδους παράνομων μεταναστών από το 2009 μέχρι σήμερα.
Παρ’ ό
Keywords
Τυχαία Θέματα