Χριστόφιας: "Η Ε.Ε. ανέχεται περισσότερο από όσο πρέπει την Τουρκία"

Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού τορπιλίζουν και εξανεμίζουν τα περιθώρια για μια συμφωνημένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, τόνισε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και επεσήμανε ότι η ΕΕ ανέχεται περισσότερο απ' όσο πρέπει την Τουρκία. Είπε ακόμα πως παραχώρηση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα οδηγούσε την Κυπριακή Δημοκρατία να προσεγγίσει θετικά το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Σε ομιλία του στην αντικατοχική
εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Χριστόφιας...
διαβεβαίωσε τους Βαρωσιώτες ότι ανεξάρτητα από την πορεία λύσης του Κυπριακού θα συνεχίσει να θέτει ως προτεραιότητα την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για την οικονομία, λέγοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε συμφωνημένα μέτρα μέσα από το διάλογο, τώρα, λέγοντας ότι εάν δεν το πράξουμε θα το πράξουν κάποιοι άλλοι εκτός Κύπρου, με πολύ πιο επώδυνα μάλιστα μέτρα.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, είπε ότι εάν η επίσημη πολιτική της κατοχικής Τουρκίας στο Κυπριακό είναι οι δηλώσεις Ερντογάν, ''τότε δυστυχώς τορπιλίζονται και εξανεμίζονται τα περιθώρια για μια συμφωνημένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος''.

''Ο κ. Ερντογάν ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καταργεί τη βάση των διαπραγματεύσεων. Η προσέγγισή του χαρακτηρίζεται από κυνισμό και αλαζονεία, στοιχεία που δεν μπορούν να έχουν σχέση με σύγχρονες συμπεριφορές, σύγχρονων κρατών και ηγετών. Η νοοτροπία της αυθαιρεσίας λόγω δύναμης μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει'', συμπλήρωσε.

Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο κ. Ερντογάν έφτασε στο σημείο να θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και την επιστροφή του Βαρωσιού υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

''Στέλνουμε το μήνυμα στον ηγέτη της Τουρκίας και σε όσους καλύπτουν την απαράδεκτη συμπεριφορά του στη διεθνή κοινότητα ότι η νόμιμη διεθνής τάξη πραγμάτων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του οποίου η Τουρκία ήταν μέχρι πρόσφατα μη μόνιμο μέλος, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν ακριβώς για να μην μπορεί κανένα κράτος να λειτουργεί αυθαίρετα και επιθετικά'', τόνισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική ''πέραν από τις απειλές διασυνδέει την επιστροφή της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Καρπασίας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας''.

''Μάλιστα απειλεί με πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όταν η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ. Αυτή η στάση φέρνει την Τουρκία για ακόμα μια φορά αντιμέτωπη με την ίδια την Ενωση. Πρέπει να γίνει επιτέλους από όλους κατανοητό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και θα πρέπει να τυγχάνει του ανάλογου σεβασμού και μεταχείρισης'', συνέχισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα