Δεύτερο φάουλ Μπένι

Γράφει η Κουκίδα

Δεν είναι το ότι έβαλε στο τραπέζι την «επιλεκτική χρεοκοπία». Όπως σας έχουμε γράψει (στο έντυπο Ποντίκι) πρόκειται περί πολιτικής μπλόφας της Αθήνας για να πιέσει τους Ευρωπαίους και κυρίως τις άλλες προβληματικές χώρες για να ξεκουνηθούν και να απαιτήσουν ένα καλό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα ώστε, όταν έρθει η....
ώρα τους, να έχουν ανάλογη – καλή – αντιμετώπιση. Η πολιτική μπλόφα της Αθήνας,
έγινε σε πλήρη συνεννόηση με το ΔΝΤ. Αλλωστε τόσο η τοποθέτηση του Μπένι όσο και του ΓΑΠ είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης του. Η μπλόφα μπορεί να πετύχει, γιατί κανένας στην ΕΕ δεν θα θέλει την επιλεκτική χρεοκοπία, άσχετα με το τι λέγεται ή προτείνεται τώρα. Όταν το κοιτάξουν απ όλες τις πλευρές θα καταλάβουν ότι μεσοπρόθεσμα ζημιά θα κάνει, όχι μόνο σε μας αλλά και σε όλη την ευρωζώνη. Θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για όλες τις χώρες που έχουν υψηλό χρέος. Όμως αυτό είναι ένα. Το να το αναφέρει πρώτος ο υπουργός οικονομικών και δη ο Ευάγγελος Βενιζέλος , είναι άλλο. Σίγουρα έγινε μετά από συνεννόηση με τον ΓΑΠ και σίγουρα έγινε για να προλάβουν τις διαρροές από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς στο γιούρογκρουπ οι Ολλανδοί το έθεσαν στο τραπέζι. Ισως να έγινε και για να αρχίσει να εξοικειώνεται το κοινό με την εν λόγω ορολογία, όπως διαρρέει το περιβάλλον του Βενιζέλου.

Όμως ο Μπένι πήρε πολύ μεγάλο ρίσκο όταν έγινε ο πρώτος αξιωματούχος στην Ελλάδα που ανέφερε επισήμως την ελεγχόμενη χρεωκοπία. Δεν είναι μόνο η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ. Είναι η ρετσινιά που θα τον κυνηγά για καιρό , όταν θα κληθεί – που θα κληθεί – ο πρωθυπουργός να το πάρει πίσω.

Και διερωτώμαι. Ποιον εξυπηρετεί η σταδιακή αποδόμηση του προφίλ του Βενιζέλου;

Το Παπανδρεικό σύστημα καλά κρατεί, και νομίζω ότι ο άνθρωπος που κατά τα φαινόμενα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ΓΑΠ στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ίσως κινδυνεύει να φορτωθεί πολλούς λάθος χειρισμούς, ή μπλόφες τις οποίες δεν αποφάσισε ο ίδιος. Όμως λίγη αξία θα έχει ότι ακολουθούσε εντολές την ώρα της απόφασης και την ώρα της κάλπης.

Επαφές στο εξωτερικό δεν έχει. Ούτε το απαραίτητο κύρος ώστε να τον στηρίξουν οι ξένοι κύκλοι. Σε αυτό που υπερτερεί έναντι του Παπανδρέου είναι το εκτόπισμα εντός της χώρας και δη μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Και η καλή στρατηγική των συμβούλων του ΓΑΠ έχει αρχίσει να πριονίζει, ακριβώς αυτό.

Λέτε να μην το έχει καταλάβει αυτό ο Μπένι; Γιατί τα δακτυλίδια δίνονται και παίρνονται πίσω εύκολα όταν οι συμφωνίες γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

ΥΓ : Την Τρίτη σας γράψαμε για το ότι συζητείται επιλεκτική χρεοκοπία και επισήμως πλέον. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μίλησε και ο Βενιζέλος ανοικτά για αυτήν. Όχι, δεν είμαστε σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό οικονομικών. Απλά βούιξε το γιούρογκρουπ.

http://filologos10.wordpress.com/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν
Keywords
Τυχαία Θέματα