ΔΕΗ: Σταθερά τιμολόγια ζητεί η βιομηχανία μέχρι το 2012

Στην πιο λεπτή φάση τους μπαίνουν αυτή την περίοδο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των μεγάλων πελατών υψηλής τάσης, για τα νέα τιμολόγια ρεύματος της βαριάς βιομηχανίας που είχαν διακοπεί στη διάρκεια του καλοκαιριού και μετά συνεχίστηκαν στα....
τέλη Αυγούστου.

Η αρχική πρόταση της ΔΕΗ για την εφαρμογή συντελεστή προσαρμογής και σύνδεση των τιμολογίων της υψηλής τάσης με την
οριακή τιμή του συστήματος, οδήγησε τα ενεργειακά επιτελεία των βιομηχανιών να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς.

Υπό το φόβο ωστόσο της μεταβλητότητας της αγοράς οι μεγάλοι πελάτες κατέθεσαν αντιπρόταση προς τη ΔΕΗ για την εφαρμογή σταθερών τιμολογίων για μια μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2012, κατά την οποία ζητείται να μην υπάρχει σύνδεση με τις τιμές στο SMP.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η απάντηση της ΔΕΗ , η οποία θα καθορίσει και τη στάση των μεγάλων καταναλωτών, που στην παρούσα φάση δηλώνουν ότι αδυνατούν να επωμιστούν το πιθανό επιπλέον κόστος από τη σύνδεση των τιμολογίων τους με την ΟΤΣ.

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις δύο είναι τα σενάρια που φαίνονται ως αρκετά πιθανά: το πρώτο είναι να εφαρμοστεί ο συντελεστής προσαρμογής από τις αρχές του 2012 και παράλληλα να διατηρηθούν οι τιμές σταθερές μέχρι το τέλος του έτους και το δεύτερο είναι να δοθεί αύξηση που θα ισχύσει άμεσα , χωρίς να προβλέπεται διασύνδεση με το SMP για το 2012.

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι σε περίπτωση σύνδεσης με την ΟΤΣ, οι αναθεωρήσεις των τιμολογίων θα γίνονται αρχικά ανά εξάμηνο.

H πλευρά της ΔΕΗ έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή», την εφαρμογή τιμολογίων που θα αντανακλούν το δικό της κόστος και φυσικά τις νέες συνθήκες που επικρατούν στη χονδρεμπορική αγορά με τις αυξημένες τιμές λόγω ΕΦΚ.

Επιπρόσθετα η διασύνδεση με το SMP των τιμολογίων της βιομηχανίας γίνεται με αρκετά ήπιο τρόπο και ο συντελεστής προσαρμογής είναι πολύ κάτω της μονάδας (στο 0,45 έως 0,5).

Ακόμη και στη Χαλκοκονδύλη πάντως δέχονται ότι θα υπάρξει μετακύλιση στην κατανάλωση της αύξησης που προέκυψε στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού λόγω ΕΦΚ

http://www.newscode.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα