«ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ»: ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO. ΜΕΡΟΣ Β΄

Εθνικό και τοπικό συμφέρον η διατήρηση του τίτλου. Για ποιού το συμφέρον εργάζονται οι δημόσιοι λειτουργοί;

Παραθέτουμε το δεύτερο τμήμα της επιστολής (συνημμένο 1) που κατατέθηκε στις 23-1-2012 στο ΚΑΣ (με έναν «μικρό» αλλά πάλι αναγκαίο πρόλογο)
Όπως έχουμε ξανά αναφέρει, Το....
Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), στην εισήγησή του για την ένταξη των Δελφών στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της U.N.E.S.C.O., λέει ότι το Δελφικό Τοπίο ανήκει στην κορυφή των «Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» παγκοσμίως (οι ταυτόχρονη χρήση των λέξεων
«παγκόσμιας» και «παγκοσμίως» δεν είναι καταχρηστική).
Επειδή απ’ ότι αποδεικνύεται, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να αντιληφθούν επι της ουσίας τι σημαίνει «κατάλογο των πολιτιστικών αγαθών εξέχουσας αξίας των οποίων η μετάδοση στις μελλοντικές γενιές, θα συνιστούσε ένα χρέος για ολόκληρη την ανθρωπότητα», ασχοληθήκαμε (όπως μπορούμε σίγουρα να αντιληφθούμε όλοι και σίγουρα και οι προαναφερόμενοι) και με το «χρήμα» της υπόθεσης.
Η S&B σαφώς επιδιώκει μέσα από την έγκριση της ΜΠΕ των εγκαταστάσεων στην Ιτέα, την μέγιστη δυνατή οικονομική αποτίμηση της περιουσίας της .
Αυτός είναι ο επίσημος σκοπός ύπαρξης όλων των μεγάλων εταιριών, με την προυπόθεση φυσικά να έχουν την Νομική Κάλυψη.
Καμία εταιρία δεν την απασχολούν οι «άγραφοι νόμοι» και οι επιπτώσεις των δράσεών της στην τοπική κοινωνία και στο μέλλον ενός τόπου παρα μόνο εάν αυτό εξυπηρετεί τα οικονομικά της συμφέροντα. Η υπεράσπιση των συμφερόντων μιάς κοινωνίας (τοπικής ή εθνικής), είναι ευθύνη των «ηγετών της» και γενικότερα των αιρετών και των διορισμένων που έχουν ταχθεί σε αυτό το σκοπό. Από εκεί απορρέει άλλωστε και η γενεσιουργός αιτία της «διαπλοκής» και της «διαφθοράς», μεγέθη στα οποία δυστυχώς η χώρα μας κατέχει επίσης παγκόσμια πρωτεία σε υψηλή βαθμίδα μαζί με την Κολομβία και άλλες τριτοκοσμικές χώρες.
Η χρήση του όρου «νομική κάλυψη» διαφέρει από αυτή του όρου «νομιμότητα». Όπως π.χ. όλοι έχουμε αντιληφθεί, η S&B λειτουργεί τις εγκαταστάσεις στην Ιτέα παραβιάζοντας πλήθος Νόμων χωρίς κανένα πρόβλημα.
Το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, για να προστατέψει τα «πολιτιστικά αγαθά εξέχουσας αξίας» και λαμβάνοντας υπόψη πιθανότατα το χαμηλό μέσω επίπεδο και την ροπή του ανθρώπινου είδους προς την φιλοχρηματία, σκέφτηκε και λειτούργησε και σε αυτή την διάσταση αξιών. Το ίδιο το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς έχει υπογράψει από το 2004 συμφωνία με την ταξιδιωτική εταιρεία Jet tours και προσφέρει βοήθεια προς την κατεύθυνση της προώθησης της οικονομικής εκμετάλλευσης των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω της προβολής και της τουριστικής ανάπτυξης. Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι προφανώς, η μετατροπή των Μνημείων σε παραγωγικές μονάδες, άρα και σε πηγές άμεσης εισροής χρήματος, γεγονός που θα συμβάλει διαχρονικά στην μέγιστη δυνατή προστασία τους από τους ίδιους τους κατοίκους τους.

Κλείνουμε με κάποια ερωτήματα προς τους αιρετούς μας:
Keywords
Τυχαία Θέματα