Διαγραφές-βούτυρο στο ψωμί των μικρότερων κομμάτων

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Δημοκρατική Αριστερά, Δημοκρατική Συμμαχία, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι, άλλα μικρότερα κόμματα, αλλά και η Χρυσή Αυγή τρίβουν τα χέρια τους από τις αθρόες διαγραφές βουλευτών, πάνα από 45, που προχώρησαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, επειδή δεν υπέκυψαν
στην εκβιαστική… κομματική πειθαρχία και καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση που μας επέβαλαν οι δανειστές και οι τροϊκανοί της...........
Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δηλαδή η φρουλάιν Μέρκελ.

Αν στους πρόσφατα διαγραφέντες από ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ βουλευτές προστεθούν και οι παλαιότερα διαγραφέντες, καθώς και άλλοι που αυτοβούλως ανεξαρτητοποιήθηκαν, χωρίς να προσχωρήσουν σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό, τότε ο αριθμός αυξάνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να αποτελούν σημαντική δύναμη ικανή να επηρεάσει προς κάθε κατεύθυνση αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης, καθορίζοντας και τη διάρκεια του βίου της.

Χωρίς ν΄αποκλείεται η δημιουργία ενός νέου κόμματος, σίγουρα πολλοί απ΄αυτούς, προσχεδιασμένα και προσχηματικά ή μη, με αφορμή τις διαγραφές τους, θα αναζητήσουν νέα πολιτική στέγη σε άλλα κόμματα, και εξαιτίας της «ηρωικής» τους στάσης έναντι της νέας δανειακής σύμβασης και των σκληρών μέτρων που συνεπάγεται, επιδιώκοντας την επανεκλογή τους όποτε στηθούν κάλπες.

Τη μερίδα του λέοντος από τους διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναμένεται να καρπωθούν τα νεοσύστατα κόμματα Δημοκρατική Αριστερά, του κ. Φ. Κουβέλη, το οποίο οι παρούσες δημοσκοπήσεις το φέρνουν δεύτερο στην προτίμηση ψήφου με 18%, πίσω από τη ΝΔ, η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μητσοτάκη-Μπακογιάννη και το ΛΑΟΣ, του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, οι παλινωδίες του οποίου έχουν μειώσει σημαντικά τις προτιμήσεις προς αυτό.

Το πιο σημαντικό όμως που προκύπτει από τις διαγραφές είναι η αυταρχικότητα των αρχηγών των κομμάτων και η σαφής αντισυνταγματικότητα των ενεργειών τους, αφού εξ αυτών παραβιάζονται θεμελειώδεις νόμοι. Παραβιάσεις που καταρρακώνουν το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία, απαξιώνουν το Κοινοβούλιο και το κράτος δικαίου που πηγάζει απ΄αυτό, καταστρατηγούν καταστατικές διατάξεις και καταργούν τα αρμόδια για τις διαγραφές κομματικά όργανα, αφού αυτές γίνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, αλλά και χωρίς την προβλεπόμενη απολογία των «υπόλογων» βουλευτών.

Το πιο φαιδρό στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας είναι πως ο αρχηγός της, κ. Αντώνης Σαμαράς, διέγραψε βουλευτές του κόμματό της που καταψήφισαν το «μνημόνιο», όταν είχαν προηγηθεί διαγραφές επειδή ψήφισαν το προηγούμενο!

Όσο για τις διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ, αυτές έγιναν από ένα υπό προθεσμία αρχηγό, τον κ. Γεώργιο Α. Παπανδρέου, σε αντίποινα, μάλλον, γιατί τον αμφισβήτησαν. Δεν είναι όμως έτσι, αφού ο ίδιος έθεσε τον εαυτό του υπό αμφισβήτηση με τα τραγικά λάθη που έκανε, αλλά και με την παραίτηση από τον πρωθυπουργικό θώκο, τη στιγμή που διέθετε την απόλυτη πλειονοψηφία στη Βουλή και θα
Keywords
Τυχαία Θέματα