Διόδια: Πρόταση για δημοψήφισμα. Ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός!

Του Δημήτρη Τσιμούρα

Η λέξη δημοψήφισμα έχει μια θετική φόρτιση και όταν προτείνεται, αρχικά τουλάχιστον, έχει ένα πολύ θετικό άκουσμα. Συνήθως ζητάμε δημοψήφισμα για να προλάβουμε ή να λύσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, που απασχολεί η μπορεί να απασχολήσει την κοινωνία. Προσωπικά το......
πρώτο και τελευταίο δημοψήφισμα
που θυμάμαι, μετά την χούντα, ήταν αυτό του 1975 με το οποίο καταργήθηκε η βασιλεία.

Η αφορμή για να γραφούν αυτές οι γραμμές δόθηκε από την ανακοίνωση-κάλεσμα, προς τους πολίτες της Πιερίας, της επιτροπής αγώνα κατά των διοδίων, για το άνοιγμα των διοδίων της Λεπτοκαρυάς την Κυριακή 27/3/11, καθώς και την επιστολή της ίδιας επιτροπής προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου, που τους καλεί να πάρουν την πρωτοβουλία για την διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, σχετικά με την διατήρηση ή όχι των διοδίων στην Πιερία.

Συγκεκριμένα στην μεν πρώτη και κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά , μεταξύ των άλλων αναφέρονται:

«Όταν η αδικία γίνεται νόμος του κράτους, τότε η ανυπακοή σε αυτούς τους νόμους είναι όχι απλά δικαιολογημένη, αλλά αποτελεί υποχρέωση των πολιτών.»

«…Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στην ύπαρξη διοδίων γιατί πληρώνουμε για δρόμους υφιστάμενους, τους οποίους έχουμε προπληρώσει και γιατί πληρώνουμε, μέσω των τελών κυκλοφορίας που είναι πανάκριβα, αλλά και των ενσωματωμένων φόρων στα καύσιμα για να γίνονται δημόσια έργα συντήρησης, βελτίωσης και επέκτασης του οδικού δικτύου. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για ελεύθερους δρόμους χωρίς διόδια υπερασπιζόμενοι το σύνταγμα και τις διατάξεις περί ελεύθερης μετακίνησης.»

Στη δε δεύτερη προτείνεται και η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για το ίδιο θέμα
«Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων της Πιερίας καλούν το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου:

… Να λάβουν ως Δημοτικό Συμβούλιο και ως τοπική κοινωνία απόφαση για την διεξαγωγή του τοπικού δημοψηφίσματος και πρόταση για το περιεχόμενο του ερωτήματός του που θα τεθεί στους δημότες.»

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, αφού εκφράσω την ειλικρινή εκτίμηση προς τα μέλη της επιτροπής που αγωνίζεται για την κατάργηση όλων των διοδίων, έχοντας και την προσωπική άποψη ότι βοήθησαν και βοηθούν ουσιαστικά τον αγώνα και σε πανελλαδικό επίπεδο για την καταργησή τους θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις με αποκλειστικό και μόνο στόχο να βοηθήσω στο έργο της.

Δυστυχώς αν και η καταγωγή μου είναι από την Πιερία, λόγω της διαμονής μου σε άλλο νομό δεν μπορώ να παραβρεθώ ούτε στις συνεδριάσεις, αλλά και ούτε στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται για το άνοιγμα των διοδίων της Λεπτοκαρυάς, πράγμα που πολύ θα ήθελα. Παρ’ όλα αυτά παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή όλες τις δραστηριότητες σχετικά με τον αγώνα που γίνεται για την κατάργηση όλων των διοδίων.

Κατά την προσωπική μου άποψη, νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση, ανάμεσα στις δύο σχεδόν ταυτόχρονες ανακοινώσεις. Συγκε
Keywords
Τυχαία Θέματα