Εφηβοι στους δρόμους του εγκλήματος

Η τελευταία αποκάλυψη για τους 15χρονους που έκλεβαν σπίτια και καταστήματα στη Σαλαμίνα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά από επεισόδια βίας και ληστειών με πρωταγωνιστές παιδιά. Στα συναισθηματικά κενά, στο οικογενειακό περιβάλλον και στη ρευστότητα λόγω κρίσης αποδίδουν το φαινόμενο οι ειδικοί

«Ποιος το περίμενε πως πίσω από .....
τη διάρρηξη και τις εκτεταμένες καταστροφές στο γραφείο μου ήταν τέσσερα παιδιά!». Το σχόλιο ανήκει σε ένα από τα «θύματα» της παρέας των 15χρονων που φέρεται να είχε «ρημάξει» σπίτια, καταστήματα και γραφεία στη Σαλαμίνα.

Οι τέσσερις
έφηβοι συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα, κατηγορούμενοι για τουλάχιστον δέκα κλοπές και διαρρήξεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα στο νησί. Ούτε το παγκάρι της εκκλησίας της περιοχής είχε... γλιτώσει από τη δράση τους. Συνήθης πρακτική τους, όπως φάνηκε, ήταν να καταστρέφουν ή να καίνε τα μέρη τα οποία λήστευαν...

Η τοπική κοινωνία της Σαλαμίνας δηλώνει συγκλονισμένη από την αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών. «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως πίσω από αυτές τις βίαιες εισβολές ήταν δύο αδέρφια και οι φίλοι τους, καθημερινά παιδιά, που ζούσαν ανάμεσά μας», μας είπε κάτοικος της περιοχής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του...

Η περίπτωση της άγουρης σπείρας στη Σαλαμίνα δεν είναι ούτε η μόνη, ούτε η μοναδική περίπτωση ανήλικης παραβατικότητας που έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, στη Λούτσα είχαν συλληφθεί δύο 13χρονοι που σύμφωνα με την αστυνομία είχαν διαπράξει 62 κλοπές.

Στα μέσα του Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, πέντε ανήλικοι, ηλικίας από 14 έως 16 ετών, συνελήφθησαν γιατί απειλούσαν πεζούς στους δρόμους της συμπρωτεύουσας για να αποσπάσουν χρήματα και κινητά τηλέφωνα.

Και μόλις προχθές, τέσσερα παιδάκια από 9 έως 16 ετών πιάστηκαν από τις διωκτικές Αρχές, γιατί παριστάνοντας τους κωφάλαλους έπειθαν τους περαστικούς να τους ενισχύσουν με τον οβολό τους...

Σκληρές επιθέσεις
Η «άγουρη» παραβατικότητα είναι πια σημείο των καιρών. Ακολουθώντας την πορεία του λεγόμενου «κοινού» εγκλήματος, οι πιτσιρικάδες γίνονται όλο και πιο επιθετικοί, αντιγράφοντας σημεία από τη δράση των ενηλίκων «συναδέλφων» τους. Και, μπορεί να μη διαθέτουν όπλα, ωστόσο οι επιθέσεις κρίνονται ως ιδιαίτερα «σκληρές». Σε ληστείες που καταγράφηκαν στο τέλος Οκτωβρίου στη Νίκαια, οι δράστες φέρεται να ήταν δύο πιτσιρικάδες, ένας 16χρονος και ένας 17χρονος από την ευρύτερη περιοχή. Με κουκούλες και αεροβόλο έμπαιναν σε μαγαζιά και τα λήστευαν.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς Ασφαλείας της Νίκαιας, ο 16χρονος ήταν ο πιο «άγριος» της ομάδας, αφού ήταν αυτός που φώναζε, όσο πιο άγρια μπορούσε, στον ιδιοκτήτη να τους δώσει τα χρήματα.

«Εάν τον έβλεπες έξω στον δρόμο και σου έλεγε κάποιος ότι είχε κάνει ληστεία, δεν θα το πίστευες με τίποτα. Είναι ένα μικροκαμωμένο παιδάκι, που δεν σου γεμίζει το μάτι» είχαν πει τότε οι αστυνομικοί.

Στα
Keywords
Τυχαία Θέματα