Έφτασα στο ιδανικό βάρος, γιατί να κάνω συντήρηση;

Η επιτυχής συντήρηση του βάρους αποτελεί πρόκληση για όσους χάνουν οικειοθελώς ένα σημαντικό ποσοστό βάρους. Σε πολλά προγράμματα έχει …
αναφερθεί επιτυχής απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα, ωστόσο, φαίνεται πως μόνο ένα μικρό ποσοστό διατηρεί το μειωμένο βάρος με την πάροδο του χρόνου.

Ερευνητές της μελέτης NHANES εξέτασαν αντιπροσωπευτικό δείγμα υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων, οι οποίοι έχασαν 10% του σωματικούς τους βάρους, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ασθενείς ξαναπαίρνουν 30-35% του χαμένου βάρους τον....
πρώτο χρόνο, και σχεδόν όλο το απολεσθέν βάρος τους στα
επόμενα 5 χρόνια.

Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης, του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης, και του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Μετά την αρχική απώλεια, η επανάκτηση βάρους σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και με χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, να μπορεί κανείς να διατηρήσει την απώλεια βάρους, ώστε να αποκομίσει τα οφέλη της προς την υγεία.

Επιστημονικά ευρήματα που προέρχονται από το Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους (NWCR) της Αμερικής, μιας βάσης δεδομένων 4.000 ατόμων οι οποίοι υπήρξαν επιτυχείς στην μακροπρόθεσμη συντήρηση, αποκαλύπτουν ποιοι παράγοντες δρουν υποστηρικτικά στη συντήρηση βάρους και ποιοι παράγοντες ενισχύουν την ανάκτησή του.

Ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης του κινδύνου επανάκτησης φάνηκε πως ήταν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι συμμετέχοντες διατήρησαν επιτυχώς την απώλεια. Τα άτομα που διατήρησαν το βάρος τους τα πρώτα δύο χρόνια, είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να συνεχίσουν να διατηρούν το επιθυμητό βάρος και το επόμενο έτος. Το εύρημα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς δείχνει πως αν κάποιος επιτύχει στη διατήρηση της απώλειας βάρους κατά τα δύο πρώτα χρόνια, είναι δυνατόν να μειώσει τον κίνδυνο της μετέπειτα επανάκτησης κατά 50%.

Αιτίες επανάκτησης βάρους

Βιολογικοί παράγοντες
Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν, πως η απώλεια βάρους οδηγεί σε μεταβολικές προσαρμογές, οι οποίες προδιαθέτουν το άτομο να ανακτήσει το χαμένο βάρος, καθώς η απώλεια συνοδεύεται από μείωση του μεταβολικού ρυθμού. Μελέτες σε ζώα, έχουν δείξει πως όταν ο περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης μέσω της δίαιτας σταματήσει, η βελτίωση που παρατηρείται στην μεταβολική ικανότητα και η αυξημένη όρεξη συμβάλλουν στην επαναπρόσληψη βάρους κατά 60% και 40%, αντίστοιχα.

Οι ορμόνες γκρελίνη και λεπτίνη, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην απώλεια βάρους, όσο και στην επανάκτησή του. Η γκρελίνη ενεργοποιεί το αίσθημα της πείνας, και τα επίπεδά της στον οργανισμό αυξάνονται πριν τα γεύματα και μειώνονται στη συνέχεια.

Μετά την απώλεια βάρους, τα επίπεδα της γκρελίνης μειώνονται βραδύτερα με το πέρας του γεύματος και εν συνεχεία αυξάνονται γρηγορότερα, με δυσάρεστα αποτελέσματα ως προς τη συχνότητα και την ποσότητα της τρο
Keywords
Τυχαία Θέματα