Εκβιάζει Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση ο Νταλάρα

Από μία κλωστή κρέμονται οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, με τον Τσαρλς Νταλάρα, να θέτει βέτο μέσω του ΑΝΤ1, στους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να αποδεχθούν την απόφαση της Παρασκευής, για τα επιτόκια.

Μιλώντας αποκλειστικά, στη ......
δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 Κατερίνα Αντωνοπούλου, ο Τσάρλς Νταλάρα, είπε ότι η προσφορά των ιδιωτών, για μεσοσταθμικό επιτόκιο, μεταξύ 3,8% και 4% είναι αδιαπραγμάτευτη. Επίσης, στέλνει τελεσίγραφο για άμεση συμφωνία και προειδοποιεί, ότι μία χρεοκοπία θα δυναμιτίσει τα θεμέλια της ευρωζώνης. «Τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ» υποστήριξε με δήλωσή του στον Ant1 από το Παρίσι ο Τσάρλς Νταλάρα. Απέφυγε ωστόσο αναφορές τόσο στο περιεχόμενο της πρότασης όσο και -κυρίως- στο φλέγον θέμα του επιτοκίου των νέων ομολόγων. Μάλιστα, δεν έθεσε κανένα χρονικό ορόσημο για την επίτευξη τελικής συμφωνίας, καθώς δεν την συνέδεσε με το αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου υποστήριξε ότι οι ιδιώτες πιστωτές υπέβαλαν στην Ελλάδα μία πρόταση που «ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε» και χαρακτήρισε την συγκεκριμένη φάση ένα «σταυροδρόμι» για την χώρα μας.
«Είτε εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία» είναι οι δύο επιλογές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, κατά τον κ.Νταλάρα.
Ο κ. Νταλάρα επιστρέφει στην Αθήνα περί τα μέσα της εβδομάδας και πάντως μετά την Πέμπτη, για την ολοκλήρωση της επικείμενης συμφωνίας για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο κ. Νταλάρα αποκαλύπτει για πρώτη φορά τον καθοριστικό ρόλο του EFSF, «μια διάσταση πολύ σημαντική» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο επικεφαλής του IIF αφήνει -διακριτικά- σαφείς αιχμές για το ΔΝΤ, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και όσους μιλούν για μεγαλύτερο κούρεμα πέραν εκείνου που έχει συμφωνηθεί στις 26-27 Οκτωβρίου 2011, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αποτελούμε εμείς τον μόνο παράγοντα που κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Είναι πολλοί παράγοντες. Καθώς θα γνωρίζετε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι όροι δανεισμού του δημόσιου τομέα, το μέγεθος του δανεισμού, το ίδιο το πρόγραμμα προσαρμογής, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες (για τη βιωσιμότητα του χρέους). Ως εκ τούτου, δεν είναι ολοκληρωμένη η σκέψη κάποιου να συνδέει απευθείας το PSI με το ΑΕΠ. Υπάρχουν τόσες μεταβλητές σε αυτή την υπόθεση, ώστε κάθε μία θα μπορούσε να επηρεάσει την αναλογία του ΑΕΠ».

Μιλά ακόμη για την άριστη συνεργασία του με τον Λουκά Παπαδήμο και το οικονομικό επιτελείο, ενώ αναλύει διεξοδικά και το ζήτημα του δικαίου που πρέπει να διέπει τη συμφωνία, υπονοώντας την υλοποίησή της.

Ξεκαθαρίζει επίσης πως τυχόν αποτυχία αυτής της διαπραγμάτευσης σημαίνει πολλά για την Ελλάδα και το μέλλον του ελληνικού λαού και πάντως επιστροφή στο παρελθόν, ενώ αναφέρει ότι τυχόν δυσμενής εξέλιξη για την Ελλάδα, θα επηρεάσει άμεσα και το ευρώ. Όταν ρωτήθηκε
Keywords
Τυχαία Θέματα