Ελλάδα: Πολιτικές & Ψυχολογικές Εκλογές

Γράφει ο Μιχάλης Πατεράκης, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης του vivanews.gr

Ο Έλληνας στις εκλογές έχει την τάση να συμπεριφέρεται σαν μικρό παιδί που θεωρεί ότι οι γονείς του έχουν πάντοτε δίκιο και δύσκολα τους αμφισβητεί.

Είναι γνωστό ότι γενεές επι γενεών ψήφιζαν ότι και οι πατεράδες τους χωρίς να αναπτύσσουν δική τους άποψη. Άβουλοι και χωρίς δική τους κρίση οι Έλληνες. Τους έταζαν κουλούρι όπως ακριβώς και οι .....
γονείς και κατόπιν τους έπαιρναν κάθε δικαίωμα να ζήσουν σε μία
εύρυθμη κοινωνία. Χρόνο με τον χρόνο, καιρό με τον καιρό οι Έλληνες γαλουχήθηκαν σε αυτό το μοτίβο. Ζούσαν σε μια φαντασίωση. Ότι οι πολιτικοί (δηλαδή οι γονείς) θα κοίταζαν τα συμφέροντα του λαού και της κοινωνίας (δηλαδή των παιδιών τους.)
Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται ωριμότητα αλλά ωριμότητα από τη μία και Ελλάδα από την άλλη είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Εδώ κυριαρχεί η αναρχία, η αμορφωσιά και η εξιδανίκευση των πονηρών. Κάποτε, όταν οι πατεράδες μας, οι μανάδες μας, οι παππούδες μας οι γιαγιάδες μας, οι προπαππούδες μας και οι προγιαγιάδες μας έπαιζαν και τραγουδούσαν θριαμβευτικά τα εμβατήρια για την δήθεν πρόοδο που πραγματοποιούνταν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όλοι νόμιζαν ότι αυτή η χώρα πηγαίνει μπροστά. Ήταν τυφλοί. Τους πλησίαζαν οι πολιτικοί, τους έταζαν λαγούς με πετραχήλια και τους παραπλανούσαν. Τους παραπλανούσαν γιατί ήθελαν να παραπλανηθούν. Ήθελαν να επιβεβαιώσουν ότι οι γονείς τους είχαν δίκιο. Τέτοια απίστευτου μεγέθους εξάρτηση μεταξύ γονιού και παιδιού υπάρχει και εξελίσσεται στην Ελλάδα.

Και να υπήρχε ένας ώριμος «πατέρας πολιτικός» όλα αυτά τα περασμένα χρόνια που πραγματικά θα είχε παλέψει να υποστηρίξει τα παιδιά του, να τα φροντίσει και να τους δείξει την αγάπη του, να πώ εντάξει είχαν δίκιο που τον ψήφιζαν. Αλλά δεν υπήρχε.

Το εκλογικό σώμα πρέπει να δεί την πραγματικότητα πια. Και να στείλει στην καινούρια Βουλή μάχιμους και στοργικούς ανθρώπους. Ανθρώπους και όχι κόμματα. Πρόσωπα καί όχι ιδεολογίες. Να δεί την αληθινή πραγματικότητα, δηλαδή την πραγματικότητα ότι οι γονείς είναι άνθρωποι και έχουν μεν προτερήματα αλλά έχουν και ελαττώματα. Κι όχι να τους βλέπει σαν θεούς. Αυτή η θεοποίηση κάνει τη νεολαία να μένει σπίτι με τους γονείς ως τα σαρανταπέντε. Αυτή η θεοποίηση είναι που δημιουργεί ατελείωτο θυμό και οδηγεί σε ακραίες πολιτικές απόψεις συμπεριφορές και ενέργειες. Αυτή η θεοποίηση είναι που οδήγησε την χώρα στην ανεργία, στο κόψιμο των μισθών, στην ανέχεια. Η τρόικα ήταν απλώς ο φορέας της πολιτικής στην οποία οδήγησε η θεοποίηση. Όταν ο δήθεν καλός μπαμπάς έδινε δάνεια, ο Έλληνας τα έπαιρνε νομίζοντας ότι ο πατέρας του του έδινε χαρτζηλίκι δανεικό κι αγύριστο. Κανείς δεν έβλεπε την πραγματικότητα. Κανείς δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα.

Η κοινωνική πολιτική, δηλαδή η προσπάθεια να στηρίξει το κράτος τον πολίτη του (δηλαδή ο γονιός το παιδί του), αυτό το αγαθό που το αντιλαμβάνεσαι άμεσα στις βορειοευρωπαικές χώρες και σε αφήνει με το σ
Keywords
Τυχαία Θέματα