Ελβετοί και Αμερικάνοι έχουν τα σχέδια των καταφυγίων του Καντάφι

Έχουν περάσει ήδη τριάντα και πλέον χρόνια από την περίοδο της κατασκευής των υπογείων καταφυγίων του Μουαμάρ Καντάφι, τα οποία κατασκευάσθηκαν από αμερικανικές και ελβετικές εταιρείες στις δεκαετίες του 1970 και....
1980.

Ο Εριχ Μπούσε, συνταξιούχος σήμερα Ελβετός μηχανικός που εργάστηκε στο Swiss Federal Institute of Technology αποκαλύπτει πως οι ελβετικές εταιρείες κατασκευών ήταν αυτές που σχεδίασαν τα υπόγεια καταφύγια.

«Σύμφωνα με
όλα όσα γνωρίζω το δίκτυο των καταφυγίων του καθεστώτος του Καντάφι χτίσθηκαν από ελβετικές και αμερικανικές εταιρείες και σχεδιάσθηκαν από αντίστοιχους μηχανικούς», σημειώνει ο Μπούσε. Οι πληροφορίες αυτές κατά ένα μεγάλο μέρος τους επιβεβαιώθηκε και από βίντεο που προβλήθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera στο οποίο παρουσιάζεται το καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από την έπαυλη του Καντάφι στην περιοχή Al-Baïda και στο οποίο το σύστημα εξαερισμού κατασκευάσθηκε από την ελβετική εταιρεία Luwa Engineering.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του τα καταφύγια στη Λιβύη έχουν κατασκευασθεί κατά τον ίδιο τρόπο και με την ίδια εσωτερική διαρρύθμισης με αυτά που κατασκευάσθηκαν στην Ελβετία κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Στο σύνολό τους διαθέτουν μεγάλα αποθέματα σε νερό και τρόφιμα, ενώ παράλληλα διαθέτουν ειδικούς χώρους για την παρασκευή φαγητού, την εστίαση όλων όσοι καταφύγουν σε αυτά, καθώς επίσης και χώρους για τον ύπνο τους, αλλά και εξελιγμένα, για την εποχή τους, συστήματα επικοινωνίας με τον «επάνω κόσμο».

Επιπλέον είναι εφοδιασμένα με γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρισμού και μηχανισμούς εξαερισμού που να προστατεύουν το εσωτερικό του από τυχόν μολυσμένο αέρα από χημικά ή ραδιενέργεια.

«η προστασία τους από τυχόν πλήγμα ελαφρού πυροβολικού είναι δεδομένη», σημειώνει ο Ελβετός μηχανικός, «όμως είναι εντελώς ανίσχυρα μπροστά σε ενδεχόμενη προσβολή τους από τις σημερινές βόμβες υψηλής ακριβείας στη στόχευσή τους», τονίζει, κρίνοντας από την ανταπόκριση που είχαν στα συγκεκριμένα όπλα τα αντίστοιχα καταφύγια στο Ιράκ.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα