Εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, τάσσεται ο Όλι Ρεν

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου με θέμα τις εξελίξεις στην ευρωζώνη ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, καθώς συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στις διεθνείς χρηματαγορές.
Νωρίτερα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC τόνισε πως το φθινόπωρο πρόκειται να δημοσιευθεί μία έκθεση, η οποία θα εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων από μεμονωμένες χώρες με τη....
στήριξη ολόκληρης της ευρωζώνης, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια μελέτη σκοπιμότητας για την έκδοση τέτοιου
είδους «ευρωομολόγων», μόλις τα κράτη μέλη καταλήξουν σε συμφωνία - το Σεπτέμβριο - για «σοβαρές μεταρρυθμίσεις» στην οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, η έκθεση αυτή θα επικεντρώνεται στο κατά πόσο τα ευρωομόλογα μπορούν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις αγορές.

Ερωτηθείς για το εάν το EFSF χρειάζεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα από τη σημερινή προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Ρεν είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα.

Πρόσθεσε δε πως «για να είναι αποτελεσματικό, το EFSF χρειάζεται να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές». «Κατά συνέπεια» είπε, «χρειάζεται να το αξιολογούμε συνεχώς, μόλις συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί, στην αντικειμενική του μορφή έχοντας υπόψη αυτούς τους στόχους», υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η έγκριση από τα κράτη μέλη των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Η Γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε εξάλλου πως ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο θα έχουν συζητήσεις την Παρασκευή προκειμένου να εξετάσουν τη διεθνή κατάσταση.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Σαρκοζί διευκρίνισε σήμερα ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει ξεχωριστές τηλεφωνικές επαφές με τους δύο ηγέτες. «Θα είναι δύο ξεχωριστές συζητήσεις. Θα γίνουν το απόγευμα. Δεν έχω πληροφορίες για την ακριβή ώρα», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, προσθέτοντας ότι ο Σαρκοζί παρακολουθεί «λεπτό προς λεπτό» την κατάσταση στις αγορές.

Ερωτηθείσα για το αν ο Σαρκοζί θα μιλήσει και με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία καθώς και για το αν θα συμπεριληφθεί το θέμα της Ιταλίας στις συζητήσεις, η εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν έχει πληροφόρηση για άλλες τηλεφωνικές επαφές του Γάλλου προέδρου.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα