Ένα μοναστήρι στο κέντρο της Αθήνας . . .

Πρόταση έργου: Αστική Μονή. Πνευματικό ταξίδι.

Βασίζω την εργασία μου στα γεγονότα που συνέβησαν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2012 και συγκεκριμένα στην αποκατάσταση του νεοκλασσικού κτιρίου ΑΤΤΙΚΟΝ, στην Οδό Σταδίου, το οποίο υπέστει σοβαρές ζημιές κατά τα γεγονότα αυτά.

Το κτίριο ΑΤΤΙΚΟΝ, σύμφωνα με την πρόταση μου, θα μπορούσε να στεγάσει ένα μοναστήρι στο κέντρο
της Αθήνας, δεδομένου ότι κατά την αποκατάσταση του θα διατηρούσε τις αίθουσες προβολών και την πρόσοψη σαν....
ενότητα σημαντικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας.

Στην πολυσύχναστη Ελλάδα, και μέσα στην τρέχουσα κατάσταση υπάρχει ανάγκη για την αποχώρηση από την πόλη, όμως πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αφήσουν τις αστικές περιοχές. Είναι ζωτικής σημασίας να ξεφύγουν από το άγχος του κόσμου και τον βομβαρδισμό από ήχους και εικόνες για να πάρει χρόνο για το μυαλό και την καρδιά να έρθει σε ηρεμία. Στην εργασία μου προτείνω ένα πνευματικό καταφύγιο, ένα καταφύγιο που εξυπηρετεί το σώμα, νου και πνεύμα.
Η ανάγκη των Ελλήνων, που ζουν σε μεγάλες πόλεις, για πνευματική και υλική υποστήριξη σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, ιστορικά αντιμετωπίστηκε από τις δυνάμεις του ίδιου του λαού και της Εκκλησίας. Όλοι οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης στρέφονται στην πίστη αναζητώντας καθοδήγηση και ελπίδα.

Στην εργασία μου προτείνω κάτι αντίστοιχο, ένα πνευματικό καταφύγιο που απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο, προσφέρει καθοδήγηση και ελπίδα σωτηρίας, καλύπτει βασικές ανάγκες προσωρινής επιβίωσης και μέσα από οργανωμένη επικοινωνία προάγει την επίλυση επίκαιρων κοινοοικονομικών προβλημάτων με οργάνωση χρονοτράπεζας, οργάνωση βάσης δεδομένων για καταπολέμιση της ανέργειας κλπ.

Η μοναστική ζωή θα είναι ξεχωριστή και θα καλύπτει όλες τις βασικές πτυχές ενός μοναστηριού, αν και θα υλοποιηθεί μέσα στην πόλη. Το υπόλοιπο κτίριο θα φιλοξενήσει όλες τις άλλες λειτουργίες που συνδέει το μοναστήρι στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα στους υπόγειους χώρους του κτιρίου καλύπτονται οι ανάγκες συγκέντρωσης, επικοινωνίας και σίτησης. Στους δε άνω ορόφους υπάρχουν εκθεσιακός χώρος, μουσείο, πτέρυγα ιατροφαρμακευτικής αγωγής και στους λοιπούς ορόφους εργαστηριακοί χώροι των μοναχών, βιβλιοθήκη, χώρος διαμονής και εκκλησιαστικός χώρος.

Η πρόκληση είναι να δημιουργήσω ουσιαστικά λιτούς ιερούς χώρους, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις χωρικές ποιότητες προς την πνευματικότητα. Διερευνώ την έννοια ενώς καταφυγίου στην πόλη, παίρνοντας την ιδέα απο κάτι που βρίσκετε μακριά απο την πόλη και τοποθετώντας το μέσα σε αυτή.

Σαν αποτέλεσμα, η πρόταση αυτή εξετάζει τα αρχιτεκτονικά προβλήματα λήψης από κάτι που είναι φτιαγμένο για να βρίσκετε έξω και τους παράγοντες για να έρθει μέσα στο κέντρο. Το επιθυμητό αποτέλεσμα από την συλλογή αυτών των χώρων είναι να φέρει στο προσκήνιο ψυχολογική ηρεμία, όπως και την αντανάκλαση εντολέων όπως της ανεκτικότητας, του σεβασμού, της χαλάρωσης και του διαλογισμού. Ψάχνω να συνδυάσω τ
Keywords
Τυχαία Θέματα