Ένα πολύ ριζοσπαστικό σχέδιο για το χρέος από την Ελλάδα

By LANDON THOMAS Jr.

Τον Μάρτιο, καθώς γινόταν φανερό ότι η Ελλάδα θα ζητούσε περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη για να υποστηρίξει την φθίνουσα οικονομία της, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν του ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την μια κι έξω επίλυση της.....
κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η Ελλάδα
θα μπορούσε να μεταφέρει χρέος ύψους 133 δις ευρώ, ή άλλως το 40% του συνόλου, στην ΕΚΤ, η οποία και θα αναλάμβανε να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας με την έκδοση δικού της ευρω-ομολόγου.

Αυτό θα ήταν «αναδιάρθρωση χρέους χωρίς κούρεμα», σύμφωνα με την άποψη των εισηγητών του σχεδίου, καθώς το περιέγραφαν στον κ. Παπανδρέου με ενθουσιασμό σε μια σειρά μυστικών συσκέψεων κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς.

Το ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν να ελαφρώσει την οικονομία της Ελλάδας από το βάρος του χρέους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανάπτυξη, και κρατώντας ταυτόχρονα τους τραπεζίτες και τους οίκους αξιολόγησης στις θέσεις τους.

Από πολλές απόψεις, το σχέδιο ήταν μια ονειρική εναλλακτική λύση στους δυσάρεστους υπολογισμούς των ευρωπαϊκών απαιτήσεων για περισσότερη λιτότητα από μέρους της Ελλάδας σε αντάλλαγμα περισσότερων δανείων.

Αλλά, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στις συζητήσεις, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ήταν αρνητικός με το επιχείρημα ότι η Γερμανία, πόσο μάλλον η ΕΚΤ, δεν επρόκειτο να το αποδεχτούν. Και ενώ, ένας αριθμός οικονομολόγων θεωρούν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η ελληνική κυβέρνηση το έχει βάλει προς το παρόν στο ράφι, καθώς προχωρεί σε προς ένα καινούργιο σχέδιο διάσωσης για να προλάβει τη χρεοκοπία.

«Ήταν μια ωραία ιδέα», αλλά μη πραγματοποιήσιμη στις παρούσες συνθήκες», είπε σχετικά με τα πλεονεκτήματα του σχεδίου, ο Daniel Gros, ο επικεφαλής του Center for European Policy Studies με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος συμμετείχε σε μια από τις συναντήσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό. «Εάν υπάρχει κάποιος που δεν μπορεί να προτείνει κάτι τέτοιο, αυτός είναι ο έλληνας πρωθυπουργός. Θα έπρεπε να ήταν Γερμανός».

Αυτή τη βδομάδα, ο κ. Παπανδρέου πολεμά να πείσει τα ολοένα και διαφωνούντα μέλη του κόμματος ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα ακόμα γύρο μέτρων λιτότητας για να μπορέσει να πάρει μια δεύτερη δόση δανείων από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο δημοσίων επιχειρήσεων, πώληση περιουσιακών στοιχείων και αύξηση φορολογικών εσόδων. Το νέο πακέτο θα κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο της Πέμπτη και η ψήφιση αναμένεται πριν το τέλος του μηνός. Τα σημάδια πάντως είναι ότι η υπομονή τού επί μακρόν δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού τελειώνει. Η δημοτικότητα του κ. Παπανδρέου είναι μικρότερη του 30%, και καθώς η αβεβαιότητα μεγαλώνει, οι έλληνες συνεχίζουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Το ενδιαφέρον του κ. Παπανδρέου σ’ ένα σχέδιο μεταφοράς μέρους του χρέο
Keywords
Τυχαία Θέματα