Ενότητα χωρίς περιεχόμενο καταρρέει σαν χάρτινος πύργος

Συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής και το δημοσιογράφο Βασίλη Χιώτη

Η συμμαχία Βενιζέλου-Λοβέρδου, έχει αλλάξει εδώ και μερικές μέρες τα δεδομένα στην διαδικασία αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Είναι αναμφισβήτητα μια πρωτοβουλία που συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στο ΠΑΣΟΚ και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διχασμού των στελεχών μας. Επιπλέον κάθε κίνηση που σταθεροποιεί την κυβέρνηση Παπαδήμου,
και κατ’ επέκταση υπηρετεί το εθνικό μας έργο, είναι αναμφίβολα θετική.

Αλλάζουν τα δεδομένα και στη δική σας στρατηγική;
Ποια είναι η δική μου στρατηγική κ. Χιώτη; Πολύ απλή και λυτρωτική για όλους μας. Αν δεν αποδέχεσαι τα λάθη σου, δεν μπορείς να τα διορθώσεις. Συνεπώς, η γνώμη μου είναι για να μας ξανακούσουν οι πολίτες, οφείλουμε να υποστούμε τη βάσανο της κριτικής τους, την έκφραση του θυμού τους και να προτείνουμε ένα νέο σχέδιο που θα έχει ως κεντρικό μήνυμα: η Ελλάδα απ’ την αρχή. Και όλοι μας από την αρχή. Η θέση μου λοιπόν παραμένει η ίδια.
Και ισχύει για όλους. Όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, όπως πολλοί εσφαλμένα ερμηνεύουν. Ισχύει και για την Ν.Δ. που παριστάνει τον τιμητή, ξεχνώντας το πρόσφατο παρελθόν της. Είναι τραγικό πολιτικό λάθος της ΝΔ να μην προχωρά σε απολογισμό των πεντέμισι χρόνων που κυβέρνησε τον τόπο. Κατηγορούν τον κ. Παπανδρέου ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη του, αλλά είναι οι πρώτοι που δεν αναγνωρίζουν τα δικά τους.

Η δική σας υποψηφιότητα παραμένει ενεργή;
Έχω διατυπώσει την πρόθεσή μου με τρόπο καθαρό και σαφή. Κι αυτή δεν αλλάζει. Έχω γνωστοποιήσει εδώ και πολύ καιρό την πρόθεσή μου να συμμετάσχω στις διαδικασίες διεκδίκησης της ηγεσίας του κινήματός μας.

Ακούγεται τις τελευταίες ημέρες ότι η εκλογή Προέδρου ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθεί από την βάση…
Μα έχουν υιοθετηθεί από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ οι σχετικές καταστατικές διαδικασίες. Εννοώ ότι χωρίς την κοινωνία, κάθε απόπειρά μας να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μέσα από κλειστές αδιαφανείς και εσωστρεφείς διαδικασίες είναι προβληματική. Έχουμε πάρει αποφάσεις και πρέπει να τις τηρήσουμε. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού και να εκλέξουμε τον πρόεδρό μας ερήμην του.

Πιστεύετε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες;
Ως προς το χρόνο, νομίζω ότι είναι ένα διαδικαστικό και μόνο θέμα. Ωστόσο θα πρέπει να συναρτηθεί απολύτως με τις εξελίξεις στη χώρα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι πραγματοποιούνται κρισιμότατες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ακούω αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζουν πλέον ότι επειδή πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα στο ΠΑΣΟΚ, δεν θα πρέπει να υπάρξει πάνω από μια υποψηφιότητα. Εσείς συμφωνείτε με αυτή την άποψη;
Νομίζω ότι σας έχω απαντήσει ήδη με την υποψηφιότητά μου. Αλλά πέραν αυτού, πως θα οικοδομήσουμε την ενότητα όταν έχουμε πάρει διαζύγιο απ’ την πραγματικότητα; Προορισμός μας είναι η διακυβέρνηση της χώρας όντας ένα μεγάλο, μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κίνημα. Και ό
Keywords
Τυχαία Θέματα