Εντός του Αυγούστου σε καθεστώς επιλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας

«Όποιος στοιχηματίζει σε χρεοκοπία της Ελλάδας είναι σίγουρο ότι θα χάσει τα χρήματά του», προειδοποιεί ο Τρισέ.

Εν αναμονή και νέων εξελίξεων στο επίπεδο της περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τελεί το οικονομικό επιτελείο, αλλά και των ευρωπαϊκών οικονομικών οργανισμών που εμπλέκονται στο ζήτημα της.....
διευθέτησης του προβλήματος χρέους της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να υπάρξει νέα υποβάθμιση από την πλευρά της Fitch,ενώ υποστηρίζεται πως νέος γύρος υποβαθμίσεων σε επίπεδο επλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας θα υπάρξει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το διάστημα που διαρκέσει το καθεστώς αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ τριών και πέντε, μηνών, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Πάντως, εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά των κατόχων των ελληνικών cds, προκειμένου η περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας να θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός, ώστε να καταφέρουν να τους καταβληθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Ωστόσο, η Διεθνής Ένωση Ανταλλάξιμων οικονομικών προϊόντων και Παραγώγων (ISDA), έχει εγκαίρως δηλώσει πως η πρόταση του IIF για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, ενώ ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «Le Point» –μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ– τόνισε ότι «όποιος στοιχηματίζει σε χρεοκοπία της Ελλάδας είναι σίγουρο ότι θα χάσει τα χρήματά του».

Προσέθεσε, ακόμη, ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η Ελλάδα προωθεί μεταρρυθμίσεις, έχει ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομικής της ισορροπίας, ενώ η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική τάξη αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Την ίδια ώρα κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters υποστήριξαν ότι το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το ΕFSF, αναμένεται να έχει αναλάβει έως το τέλος του έτους όλες τις νέες του αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επέμβασής του στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Η επέκταση των δυνατοτήτων του EFSF, όπως το να δανείζει τα κράτη της ευρωζώνης για να ενισχύσουν τα κεφάλαια των τραπεζών τους ή το άνοιγμα προληπτικών γραμμών χρηματοδότησής τους πριν αποκλειστούν οι εν λόγω χώρες από τις αγορές, συμφωνήθηκαν σε σύνοδο της Ε.Ε. την εβδομάδα που πέρασε. Η αυξημένη αυτή ευελιξία του EFSF πρέπει, ωστόσο, να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια σε πολλές από τις χώρες της ευρωζώνης. Στόχος όλων είναι να τεθεί σε ισχύ η σχετική νομοθεσία το γρηγορότερο δυνατόν, με τη χρήση κατεπείγουσας διαδικασίας, όπου αυτό είναι δόκιμο. «Εκτιμώ ότι οι νέες αρμοδιότητες θα έχουν σίγουρα θεσμοθετηθεί έως το τέλος του έτους», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στις συνομ
Keywords
Τυχαία Θέματα