Επτά "θανάσιμα" ερωτήματα για την Ελλάδα

Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Πρώτο θέμα στο CNN η Ελλάδα με ένα κυρίαρχο ερώτημα να φιγουράρει για τίτλο: Μπορεί η -διασωθείσα- Ελλάδα να χρεοκοπήσει;
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η νέα χρηματική βοήθεια ύψους 130 δισ. ευρώ θα μειώσει προσωρινά την πίεση που νιώθει η χώρα μας αλλά καθώς παλεύει να βουλώσει
τις μαύρες τρύπες και να ξεχρεώσει το.....
ερώτημα που παραμένει είναι ένα, αν η Ελλάδα μπορεί πράγματι να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Έπειτα το δημοσίευμα παραθέτει επτά καίριες ερωτήσεις και οι αρθρογράφοι του δίνουν την δική τους απάντηση σε αυτές.
Θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε πάνω σε μια συμφωνία ώστε να επιστρέψει σε κάποιους πιστωτές της λιγότερα από όσα οφείλει, αλλά έχει τεράστιες οφειλές να αποπληρώσει ώστε να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία στο μέλλον.
"Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να ξεπληρώσει στην ώρα της αυτό θα προκαλούσε μια ξαφνική χρεοκοπία που θα σόκαρε τις αγορές", σημειώνει, τονίζοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει την επόμενη μεγάλη εξαγορά ομολόγου τον Μάρτιο οπότε και λήγουν τα ήδη υπάρχοντα ομόλογα.
Παράλληλα πρέπει να τηρήσει τους σκληρούς όρους των Ευρωπαίων, να πιεστεί και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά τις εκλογές ώστε να ισοσκελίσει τους λογαριασμούς της.
Μάλιστα, σημειώνει πως πρέπει να επιβάλει 325 εκατ ευρώ σε "διαρθρωτικές δαπάνες" για το 2012 ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες του κόσμου και τα οικονομικά της που είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα.
"Η οικονομία της συρρικνώνεται και δεν μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα από τους επενδυτές", προσθέτει.
Γιατί στηρίζουν ακόμα την Ελλάδα;
"Το να χρεοκοπήσει ένας μέλος της ευρωζώνης συνεπάγεται πολιτικές και οικονομικές συνέπειες", αναφέρει το δημοσίευμα.
Καθώς το κοινό νόμισμα στηρίζεται στο "Ευρωπαϊκό όνειρο", μια χρεοκοπία στους κύκλους της θα ήταν καταστροφική, επισημαίνει.
Έτσι, η Ελλάδα, υποστηρίζεται οικονομικά από την ευρωζώνη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δουν πως μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.
"Αλλά η κατάσταση χειροτερεύει καθώς η οικονομία στην ευρωζώνη οδεύει όλο και περισσότερο σε ύφεση".
Η διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας κρατάει πίσω χώρες όπως την Γερμανία.
Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες;
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει τα χέρια σχετικά με ένα δημοσιονομικό σύμφωνο που έχει σχεδιαστεί για να "εμποδίσει" τις κυβερνήσεις που έχουν υπερβολικά υψηλά ελλείμματα.
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) μάλιστα εισήχθηκε στα μέσα του έτους ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένος για το επόμενο έτος, αλλά οι ηγέτες έχουν καταλήξει σε μεγαλόπνοα σχέδια πριν χτυπηθούν ξανά από τις αγορές.
"Είναι πιθανό η κρίση να κλιμακωθεί εάν αυτό το σχέδιο αντιμετωπίσει δυναμικά όλα τα προβλήματα", τονίζει.
Πόσο σοβαρή είναι η χρεοκοπία;
"Εξαρτάται εάν είναι άτακτη ή ελεγχόμενη", αναφέρουν οι αρθρογράφοι. Έχει καταστεί σαφές ήδη πως μερικοί πιστωτές δεν θα αποπληρωθούν στο ακέραιο.
Έχουν ακουστεί πολλές δυσοίωνες προβλέψει
Keywords
Τυχαία Θέματα