Έξω «σαρώνουμε», μέσα «λουκέτα»!

Ιστορικό ρεκόρ θα «χτυπήσει» η άνοδος των εξαγωγών στο τρέχον έτος, όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρεοκοπούν και «κορμιά» πέφτουν στην αγορά εργασίας.

Φως από τη μία, σκότος από την άλλη είναι η οξύμωρη εικόνα που αντανακλά η ελληνική αγορά εκτός με την εγχώρια. Η πλήρης απαξίωση της δεύτερης είναι ο....
αντικατοπτρισμός του ελληνικού εμπορίου και της επιχειρηματικότητας που από την άνθιση ξέπεσαν στη παρακμή, όταν η οικονομική κρίση «χτύπησε» τις πόρτες κάθε κλάδου και «βύθισε» έσοδα και τζίρο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Για την εποχή τα «λουκέτα» και οι μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τείνουν να γίνουν κακές συνήθειες στην αγορά εργασίας. Με την ελληνική εγχώρια αγορά να «αιμορραγεί», την κατανάλωση μόνιμα στον «πάγο» και το εμπόριο σε διαρκή αναζήτηση σανίδας σωτηρίας, οι εξαγωγές είναι ό,τι καλύτερο έχει να προβάλει η χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερο δημοσίευμα το "R" τόνιζε, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, ότι ο στόχος του 16% για τις ελληνικές εξαγωγές βρίσκεται όλο και πιο κοντά στ πραγματοποίησή του. Τρεις μήνες μετά οι Έλληνες εξαγωγείς επισημαίνουν ότι οι εξαγωγές στη χώρα μας θα υπερβούν τα 20 δις. ευρώ κατά τη φετινή χρονιά.

«Κοντοζυγώνει» το ρεκόρ στις εξαγωγές - Ποιες κατηγορίες σημειώνουν άνοδο και ποιες πτώση - Μειωμένες οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση είναι η υψηλή ζήτηση των βιομηχανικών προϊόντων, όχι μόνο με βάση τα ως τώρα στοιχεία, αλλά και σύμφωνα με τις παραγγελίες της βιομηχανίας από εξωτερικό.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του ΠΣΕ , στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση των εξαγωγών κατά 40,4% και ανέρχονται στα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Παράλληλα ισχυροί ρυθμοί αύξησης παρατηρούνται και χωρίς τα πετρελαιοειδή - αυξήθηκαν κατά 11,6% και ανήλθαν στα 7,6 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Όπως δήλωσε η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η διατήρηση αντίστοιχων ρυθμών αύξησης των εξαγωγών και στο δεύτερο 6μηνο του 2011 θα σημάνει ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δισ. ευρώ, σε επίπεδο 12μηνου. Οι θετικές ειδήσεις από τις παραγγελίες για ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα και τους επόμενους μήνες, μας προσθέτει αισιοδοξία όχι μόνο για ποσοτική αύξηση των εξαγωγών συνολικά, αλλά και για ποιοτική εξέλιξη του εξαγωγικού προτύπου της χώρας, με βάση προϊόντα προστιθέμενης αξίας, προϊόντα με ελληνική τεχνογνωσία, καινοτομία και διεθνή αναγνώριση».

Αναλυτικότερα η συνολική αξία των εισαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011 ανήλθε στα 16,5 δισ. ευρώ (23,1 δισ. δολάρια) έναντι 19,4 δισ. ευρώ (25,7 δισ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του 2010, παρουσιά
Keywords
Τυχαία Θέματα