«Φοροκαταιγίδα» φέρνει ο εφαρμοστικός νόμος

Τσουχτερά τεκμήρια, μόνιμο τέλος για τους επαγγελματίες, ακόμη και για μπλοκάκια, χαράτσι στο φόρο ακίνητης περιουσίας, έκτακτη εισφορά και άλλα φοροσεισπρακτικά μέτρα συνθέτουν τη νέα φορολογική πολιτική που επιβάλει ο εφαρμοστικός νόμος
του....
μεσοπρόθεσμου.

Πάντως, το βράδυ της Παρασκευής υπήρξε αναδίπλωση του Υπουργού Οικονομικών για τη διάταξη που προέβλεπε επιστροφή του μπόνους των αποδείξεων, αν ξεπερνούσε τα 300 ευρώ. Μετά τις αντιδράσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποσαφήνισε ότι δεν θα ισχύσει η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι «με αφορμή δημοσιογραφικές ερωτήσεις και σχόλια ως προς το περιεχόμενο και την ερμηνεία της διάταξης του εφαρμοστικού νόμου για τις επιστροφές φόρου λόγω συγκέντρωσης αποδείξεων από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι, όπως αποσαφήνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν θα αλλάξει φέτος τίποτα σε σχέση με τις επιστροφές».

Μια μεγάλη «ψυχρολουσία» για τους φορολογούμενους που είχαν επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ λόγω του μέτρου των αποδείξεων επεφύλαξε ο εφαρμοστικός νόμος που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Όσοι φορολογούμενοι είχαν επιστροφή φόρου λόγω αποδείξεων άνω των 300 ευρώ θα πρέπει να επιστρέψουν- εάν δεν διορθωθεί η διάταξη- το υπόλοιπο ποσό.

* Αφορολόγητο 8.000 ευρώ για όλους πλην νέων μέχρι 30 ετών, συνταξιούχων άνω των 65 και αναπήρων που όμως έχουν εισόδημα μόνο μέχρι 12.000 ευρώ. Ισχύει για τα φετινά εισοδήματα.

* Σκληραίνει το μέτρο των αποδείξεων, καθώς απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίση με το 25% του εισοδήματος για την κάλυψη του αφορολογήτου.

Συνεπώς για εισόδημα 15.000 ευρώ χρειάζονται 3.750 ευρώ αποδείξεις για αφορολόγητο 8.000 ευρώ. Σε μη προσκόμιση ισχύει το πέναλτι φόρου 10%. Ισχύει από φέτος.

* Επιβάλλεται, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010, ο «κεφαλικός φόρος» 1%-4% σε όλους όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2015. Εξαιρούνται μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Η πληρωμή θα γίνει με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα στείλει το υπουργείο. Εξοφλείται σε 6 δόσεις με ελάχιστο ποσό 300 ευρώ ανά δόση.

* Μπαίνει αναδρομικά πλαφόν 300 ευρώ στο μπόνους φόρου από τις αποδείξεις και όσοι πήραν επιστροφή φόρου ή τυχόν έκπτωση από μεγαλύτερο μπόνους θα το επιστρέψουν πίσω. Η διαφορά θα εμπεριέχεται στο εκκαθαριστικό πληρωμής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

* Επιβάλλεται μόνιμο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ σε όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές μέχρι 200.000 κατοίκους και 500 ευρώ σε περιοχές με πάνω από 200.000 κατοίκους, καθώς και 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Εξαιρούνται μόνο οι επιτηδευματίες κατά τα πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος.

* Από 27.6.2011 εξισώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και από 1
Keywords
Τυχαία Θέματα