Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ = ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΟΖ

Τίποτα δεν δικαιολογεί τη βιασύνη της Αθήνας να επιλύσει στην παρούσα οικονομική συγκυρία, που η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της Ε.Ε., το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

«Ορισμένοι στην Ε.Ε. συμπεριφέρονται ως μοχθηροί δανειστές»§«Τα αγάλματα στα Σκόπια δεν προμηνύουν τίποτα καλό»
Αυτή είναι η άποψη του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και πρώην εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκου,
στη συνέντευξη που.....
παραχωρεί σήμερα στην «Ε». Ο ίδιος θεωρεί ότι η προοπτική της κοινής εξωτερικής πολιτικής στην Ε.Ε. πλήττεται λόγω της ανάπτυξης του ευρωσκεπτικισμού, αλλά και εκ του γεγονότος ότι «ορισμένα κράτη-μέλη συμπεριφέρονται περισσότερο ως μοχθηροί δανειστές και λιγότερο ως αλληλέγγυοι εταίροι».*Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Πόσο επηρεάζει η οικονομική συγκυρία την εξωτερική πολιτική της χώρας μας;

**«Η οικονομία είναι θεμελιώδης συντελεστής ισχύος κάθε κράτους και επηρεάζει αποφασιστικά τη διαμόρφωση και τις δυνατότητες της εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η εξωτερική της πολιτική δεν μπορεί να παραμείνει ίδια και απαράλλακτη σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης κρίσης και των περιφερειακών μεταβολών. Προσοχή όμως. Αυτό δεν μπορεί να συνηγορεί σε αδράνεια ή -αλίμονο- σε υποχωρητικότητα σε κρίσιμα ζητήματα και συμφέροντά μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια "χαμηλού κόστους και αυξημένης απόδοσης διπλωματική υπηρεσία και διπλωματία"».

**Είμαστε αυτή τη στιγμή ο «αδύναμος κρίκος» στην Ε.Ε. Θεωρείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιδείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη προς τη χώρα μας; Και εν πάση περιπτώσει πόσο θα βοηθούσε μια κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. στην παρούσα συγκυρία;

**«Πράγματι είμαστε "αδύναμος κρίκος". Ομως δεν είμαστε ο μόνος "αδύναμος κρίκος" σε μια "αλυσίδα" που και η ίδια δείχνει σκουριασμένη. Δυστυχώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όλο και συχνότερα, παραμερίζονται θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η αρχή της αλληλεγγύης. Ορισμένα κράτη-μέλη συμπεριφέρονται περισσότερο ως μοχθηροί δανειστές και λιγότερο ως αλληλέγγυοι εταίροι. Οικονομικοί και πολιτικοί εθνικισμοί ανακάμπτουν συνεχώς σε όλο και περισσότερα κράτη-μέλη. Με μεγάλη ανησυχία παρατηρώ την άμπωτη του ευρωπαϊσμού και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.

»Αυτό το κύμα, αργά ή γρήγορα, φοβάμαι ότι θα "χτυπήσει" και την κοινή εξωτερική πολιτική. Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό πλήγμα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας».

* Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, είναι η κατάλληλη εποχή για να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα;

**«Αυτήν την περίοδο, είναι προφανές ότι ο συσχετισμός ισχύος δεν ευνοεί την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας αποτρέψει από την επίπονη προσπάθεια αναζήτησης του κοινού τόπου με την Αγκυρα. Ο κίνδυνος σε αυτό το στάδιο είναι η βιασύνη να "κλείσει" το θέμα. Αντιλαμβάνομαι τη "σπουδή" της Αγκυρας. Εκπλήσσομαι όμως και ανησυχώ με την ακατανόητη "βιασύνη"
Keywords
Τυχαία Θέματα