Γ. Κουτρουμάνης: «4,5 δις ευρώ θα εξοικονομηθούν από την καλύτερη οργάνωση του ΙΚΑ»

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 250.000 δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων οι 40.000 δεν παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της απογραφής, ενώ ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν παροχές που δεν ....
δικαιούται, αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου.

Με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν από το ΙΚΑ
οι 40.000 παράνομοι παραλήπτες συντάξεων κόστιζαν στα ασφαλιστικά ταμεία 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας υπήρξε κατηγορηματικός, ότι πέραν των ποινικών κυρώσεων, θα αναζητηθούν αναδρομικά όλα τα ποσά που έχουν εισπραχθεί παράνομα με διάφορους τρόπους από το ασφαλιστικό σύστημα και τα οποία ανέρχονται σε 2,5 δισ.

Επιπλέον ο υπουργός εκτιμά ότι από τον επανέλεγχο των επιδομάτων συντάξεων και παροχών θα εξοικονομηθούν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,5 δισ. αφορά παράνομες συντάξεις, ενώ 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να αναπληρώσει μέρος των απωλειών που προκαλεί στο ασφαλιστικό
σύστημα η ύφεση ύψους 11 δισ. ευρώ, με μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όπως η καθιέρωση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των τραπεζών και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας από την 1η Μαΐου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα