Για τα αόρατα στα ραντάρ ελικόπτερα ΝΗ90 της αεροπορίας στρατού

Το άρθρο αφιερώνεται σε αυτους που επεσαν στα Ιμια

Γράφει ο Αδαμάντινος

To NH90 είναι ένα ελικόπτερο μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού και μπορει να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλά είδη αποστολών. Υπάρχει σε δύο εκδόσεις την ΤΤΗ (Tactical Transport Helicopter) και την....
NFH (NATO Fregate Helicopter).

H Ελλάδα έχει αγοράσει 20 TTH από τα οποία τα 4 έχουν επιπλέον FLIR (Τhermal Imaging). Η τιμή του φαίνεται ότι είναι γύρω στα 50 εκατ. δολλάρια το ένα (ακριβή τιμή κατα τη γνώμη μου για μιας τέτοιας
τεχνολογίας ελικόπτερο).

Φαινεται ότι έχει ελαττώματα, τα οποία κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν να διορθώσουν με ελληνική τεχνολογία. Ολα τα οπλικά συστήματα θέλουν συντήρηση αυτό ειναι γεγονός αλλά το ερώτημα είναι η Ελλάδα έχει την ικανότητα να την προσφέρει; Oχι.

Η τεχνολογία έχει ξεφύγει απο την εποχή της λαμαρίνας και έχει πάει στην εποχή του σύνθετου υλικού. Ενα σύνθετο υλικό είναι το υλικό απο το οποίο είναι φτειαγμένη η άτρακτος αυτού του ελικοπτέρου (carbon fibers). Αυτό το υλικό είναι γενικά ελαφρύ και σκληρό. Απο τέτοιο υλικό έχει κατασκευασθεί η άτρακτος του ελικοπτέρου αλλά και απο τετοιο υλικό είναι κατασκευασμένες οι σωστών προδιαγραφων FREMM.

Mία απο τις ιδιότητες αυτου του υλικού ειναι η απορροφηση σε συγκεκριμένη περιοχή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας προερχομένης απο ραντάρ. Αναμένεται αυτά τα ελικόπτερα ΑΝ είναι φτειαγμένα απο τέτοιο υλικο ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ τα λεφτα να λεχουν μικρη ηλεκτρομαγνητική υπογραφή.

Αυτά τα ελικόπτερα θα ειναι καλά για να επανδρώνουν νησίδες.

Η συντήρηση του ελικοπτέρου πρέπει να ειναι προσεκτική, όπως και ότι προστεθεί για να διορθωθούν διάφορα σφάλματα που μπορει να βρεθούν.
Χρειαζεται προσοχή στα μεταλικά τμήματα που δίνουν ανακλάσεις στα ραντάρ, το μεγεθος δεν ειναι τόσο σημαντικό όσο το σχήμα και η θέση τους.
Υπάρχει και εκεινη η μπογια των υποβρυχίων...

Το άρθρο αφιερώνεται σε αυτους που επεσαν στα Ιμια για να κατεβάσουν τα βρακια τους οι μαιμουδες του Κολωνακίου, που τις έχουν ελεύθερες.
Keywords
Τυχαία Θέματα