ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Φάνης Μαλκίδης
Για την ελληνική οικονομία, πολιτική και κοινωνία
Μετά από δύο και πλέον χρόνια προπαγάνδας περί σωτηρίας της Ελλάδας από τους δημίους της, μέσω των δανειακών συμβάσεων, οι τελευταίες μάσκες έπεσαν σε διάφορους τομείς. Αυτά άλλωστε που λέγαμε εδώ και καιρό, τα είπε και.....
ο υπουργός επί της Ανάπτυξης.
1. Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε, σε μία κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση, ότι και τα έξι ιδρύματα, που έχουν έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βρετανία κερδοσκόπησαν εις βάρος της Ελλάδας
κατά τη τρέχουσα οικονομική κρίση.
Τα έξι χρηματοοικονομικά ιδρύματα που ...
προέβησαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις, έχουν εντοπιστεί, φέρεται να δήλωσε ενώπιον του γαλλικού Κοινοβουλίου η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, που επικαλείται δηλώσεις Γάλλου βουλευτή.

2. Χρεοκοπίες Ελλάδας, Πορτογαλίας και έξοδος από το ευρώ και σαφώς ύφεση έως το 2015 για την Ελλάδα προβλέπει o αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός Citigroup, ενώ εκτιμά επίσης ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5,6% φέτος, κατά 4,9% το 2012 και 3,1% το 2013 σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013.
Ο οίκος προειδοποιεί ότι το νέο πακέτο διάσωσης σε συνδυασμό με το κούρεμα των ομολόγων δεν είναι αρκετά για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Συνεπώς προβλέπει την παραμονή του χρέους σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ το έλλειμμα θα μείνει φέτος και του χρόνου σε διψήφιο ποσοστό. Τέλος εκτιμά πως η ανεργία θα εκτιναχθεί το 2012 στο 20,1% και το 2013 στο 20,9%.

3. Το ελληνικό χρέος, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ήταν περίπου στο 120% του ΑΕΠ και μέσα σε 2 χρόνια, και παρά τις θυσίες του λαού, ανήλθε στο 162 % και το 2012 θα είναι στο 182 %.

4. Οι θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός, με αιχμή τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τη μεσαία τάξη, κατέληξαν στην αύξηση του χρέους κατά 42%. Και τώρα, η προπαγάνδα λέει ότι αυτό το χρέος ως ποσοστό στο ΑΕΠ να είναι στο ίδιο επίπεδο το 2020 με αυτό του 2009, δηλαδή 120%. Και βέβαια είναι γνωστό ότι χρέος που υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ δεν είναι διαχειρίσιμο, γιατί αυτοτροφοδοτείται!

5. Το χρέος έχει φτάσει στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ. Μη νομίσετε όμως ότι με το κούρεμα του 50%, θα πέσουμε στα 180, όπως ειπώθηκε από κάποιους. Προσέξτε γιατί: Από τα 360 δις, τα 60 τα χρωστάμε στην ΕΚΤ, που σύμφωνα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, δεν «πειράζονται». Εξαιρούνται επίσης τα περίπου 65 που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής από την Τρόικα, εννοώ με τις 5 πρώτες δόσεις. Επίσης, στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται τα ομόλογα που είναι ληξιπρόθεσμα μέχρι το 2020. Υπάρχουν ομόλογα περίπου 40 δις που λήγουν μετά το 2020, άρα δεν «κουρεύονται» ούτε αυτά. 15 δις είναι έντοκα γραμμάτια σύντομης διάρκειας (από 3 έως 12 μήνες), που επίσης δεν «κουρεύονται».
Κι είναι κι άλλα 20 δις από δάνεια που έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο με διάφορους τρόπους. Είμ
Keywords
Τυχαία Θέματα