Γιατί είναι πλέον πολύ πιθανή μια σκληρή ελληνική χρεοκοπία;

Οι αγορές απορρόφησαν ευκολότερα του αναμενόμενου τις υποβαθμίσεις της Γαλλίας και άλλων οκτώ κρατών της Ευρωζώνης την Παρασκευή, όπως επίσης και την υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χθες από τον οίκο Standard & Poor’s. Επίσης δεν φάνηκε να αντέδρασαν καθόλου στην παύση των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων των πιστωτών και του ελληνικού δημοσίου, ενώ το ........
ελληνικό Χρηματιστήριο, περιέργως πώς, ενισχύθηκε.

Ωστόσο το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει πολύ τους πάντες
– πολιτικούς, αγορές αλλά και πολίτες – μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού ελάχιστος χρόνος πια έμεινε για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να αποφύγουμε τη ‘σκληρή’ ελληνική χρεοκοπία.

Τα νέα από την Αθήνα είναι ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν από αύριο με στόχο να υπάρχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις 23 Φεβρουαρίου, όπου θα γίνει η σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τα νέα από τους πιστωτές είναι ότι θα προσφύγουν στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ προκειμένου να διατηρηθεί η αρχική συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους το οποίο βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα κατά 50% όπως θα γίνει άμα παραμείνει το επιτόκιο των νέων ελληνικών τίτλων κοντά στο 4.5% αντί να μειωθεί κάτω του 3% όπως ζητά εσχάτως η γερμανική κυβέρνηση – και βολεύει τη χώρα – οπότε και το κούρεμα του ιδιωτικού τομέα θα πλησιάσει το 80%.

Καθώς περνάν οι μέρες όμως, με εκατέρωθεν παζάρια και χωρίς αποτελέσματα, ως παράγοντας κλειδί αναδεικνύεται ο χρόνος. Γιατί το χρονοδιάγραμμα των δύο γεμάτων μηνών ή των μόλις 45 εργάσιμων ημερών που έχουν πια στη διάθεσή τους η Ελλάδα, ο ιδιωτικός τομέας, η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να καταλήξουν κάπου έχει γίνει απελπιστικά σφιχτό.

Το τελικό όριο ορίζεται από τον χρόνο ωρίμανσης του πρώτου μεγάλου ελληνικού ομολόγου λήξης μέσα στο 2012 και ύψους 14.4 δις ευρώ που είναι στις 20 Μαρτίου. Η Αθήνα δεν είναι σε θέση να το αποπληρώσει αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους πιστωτές και δεν λάβει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε περίπτωση που η εφαρμογή – προσοχή όχι η συμφωνία αλλά η εφαρμογή! – της συμφωνίας με τους πιστωτές δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε ‘σκληρή’ χρεοκοπία. Υποτίθεται ότι οι αγορές έχουν γενικά προεξοφλήσει αυτό το ενδεχόμενο, όμως η υλοποίηση του σεναρίου μπορεί κάλλιστα να μας δώσει πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις.

Για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα στις 20 Μαρτίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τότε μια σειρά από πολλά, τεχνικά, δύσκολα και μεγάλα βήματα τα οποία εμπλέκουν όλους τους ενδιαφερόμενους.

Καταρχήν πρέπει να επέλθει κάποια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. Οι συνομιλίες, όπως είπαμε, θα επαναληφθούν αύριο. Σε περίπτωση που η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ανεπαρκής, η Ελλάδα μπορεί να υποχρεώσει και τους υπόλοιπους πιστωτές της να αποδεχτούν
Keywords
Τυχαία Θέματα