Γιατί η Γερμανία,λειτουργεί ως "βρυκόλακας" της Ευρώπης;Ανάλυση Sratfor

Μετά τις “προβληματικές χώρες” του νότου, το Stratfor,αρχίζει να αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στο…μαγικό κόσμο των χωρών του βορρά που ακόμη αξιολογούνται με τρία Α. Το πρώτο …μυστήριο που προσπαθεί να αναλύσει,είναι γιατί η Γερμανία της Μέρκελ,συμπεριφέρεται περίπου ως βρυκόλακας που ρουφάει το αίμα των “προβληματικών χωρών”,ζητώντας μέτρα κι άλλα μέτρα τα.....
οποία είναι προφανές ότι δεν οδηγούν παρά μόνο στη καταστροφή .

Στην ανάλυσή του το Stratfor συνδέει τον παραλογισμό των Γερμανικών πιέσεων,με την
εσωτερική της πολιτική κατάσταση και τις εκλογές που έχει μπροστά της η Άνγκελα Μέρκελ!Με απλά λόγια λέει ότι οι συνεχείς πιέσεις ασκούνται για “εσωτερική πολιτική κατανάλωση”,ώστε οι Γερμανοί ψηφοφόροι να δεχτούν πιο εύκολα και τη βοήθεια προς άλλες χώρες,αλλά και τα μέτρα λιτότητας για τους ίδιους!

Το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα που βγαίνει από την ανάλυση είναι ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι πιέσεις της Μέρκελ για λιτότητα εντός αλλά και εκτός Γερμανίας αναγκαστικά θα εξασθενούν,αφού ούτε οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν είναι έτοιμοι για “ακόμη μεγαλύτερες θυσίες”.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και η πιο σημαντική για τη σταθερότητα του ευρώ. Η Γερμανία είναι μία από τις τέσσερις
χώρες που αξιολογούνται με ΑΑΑ από τους “οίκους” (οι άλλες είναι η Ολλανδία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο) και ο μεγαλύτερος εγγυητής των ευρωπαϊκών κεφαλαίων διάσωσης.

Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Γερμανία εξασφαλίζει σχεδόν το 30% του συνόλου των € 726 δισεκατομμυρίων (957 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Το Βερολίνο εγγυάται το 27% του καταβεβλημένου κεφαλαίου (80 δισεκατομμύρια ευρώ) και δίνει εγγυήσεις (620 δισ. ευρώ) στο νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Με την εξάπλωση της οικονομικής επιρροής της σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, με την κοινή αγορά και κοινό νόμισμα, η Γερμανία δημιουργεί περισσότερο εγχώριο πλούτο και αποδυναμώνει τον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η Γερμανία χρειάζεται την υπόλοιπη Ευρώπη ως αγορά για τις εξαγωγές της βιομηχανίας της. Εξασφάλιση της συνέχειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, και έτσι η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά την περιφέρεια προκειμένου να μπορούν οι περιφερειακές χώρες να συνεχίσουν την κατανάλωση αγαθών από τη Γερμανία.

Από την έναρξη της Ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους το 2010, όταν η Ελλάδα έλαβε το πρώτο πακέτο διάσωσης, η Γερμανία πιέζει για περισσότερα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια .

Μέτρα σε επίπεδο ΕΕ και Εσωτερική Πολιτική

Η τριμερής κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ θα χρειαστεί τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να επικυρώσει τη δημοσιονομική πολιτική που οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν στις 2 Μαρτίου.

Η αντιπολίτευση στη Γερμανία δεν θα εκτροχιάσει τη διαδικασία επικύρωσης, αλλά παραμένει ε
Keywords
Τυχαία Θέματα