Γιορτάζοντας το Μπαϊράμι στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Τσάκωνας
Φωτορεπορτάζ: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης


Περισσότεροι από 100 Μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης, όλοι τους υπήκοοι του Μπαγκλαντές, γιόρτασαν σήμερα το πρωί το Μπαϊράμι, στο περίπτερο 3 της ΔΕΘ.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Μπαϊράμι γιορτάζεται σε δημόσιο χώρο, καθώς, μετά από σχετικό αίτημα των μεταναστών και της πρεσβείας του Μπαγκλαντές, ο δήμος Θεσσαλονίκης
σε....
συνεργασία με την Helexpo ΑΕ παραχώρησε για τον σκοπό αυτό το περίπτερο 3 της ΔΕΘ. Στον εορτασμό παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τόσο του δήμου όσο και του. συμβουλίου ένταξης μεταναστών Θεσσαλονίκης.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου η μουσουλμανική κοινότητα είναι ακμαία τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν άτυπα πέντε λατρευτικοί χώροι στους οποίους πραγματοποιούνταν μέχρι πρότινος όλοι οι εορτασμοί του Ισλάμ. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Μουσουλμάνων Θεσσαλονίκης γιόρτασε το Μπαϊράμι στα γραφεία του στον Βαρδάρη, ενώ αντίστοιχη τελετή έγινε και στο υπόγειο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το Μπαϊράμι είναι μια διπλή γιορτή, η οποία γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους. Η μία ονομάζεται «Σεκέρ (λέξη σημαίνει "γλυκό", "γλύκισμα") Μπαϊράμι» και η άλλη «Κουρμάν Μπαϊράμι». Η πρώτη γιορτάζεται μετά το τέλος της νηστείας του θρησκευτικού μήνα Ραμαζάν (Ραμαζάνι) και μετά την επίσημη απόφαση του καδή που πιστοποιεί την εμφάνιση της νέας σελήνης. Στη δεύτερη θυσιάζονται ζώα και γιορτάζεται 70 μέρες μετά την πρώτη.








 http://www.seleo.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]


Keywords
Τυχαία Θέματα