Γ.Τσάλτας: Ένας καθηγητής στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και το ποιοί την αποτελούν καθώς ως επιστήμονες είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Φυσικά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν βιογραφικά που θα ζήλευαν και οι 300 της Βουλής μαζί, ενώ σε θέματα εργασιακής εμπειρίας και διεθνούς αναγνώρισης η.....
απόσταση είναι χαώδης.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Καθηγητή και Πρύτανη του Παντείου κ. Γρηγόρη Τσάλτα, ο οποίος είναι μετρ του Δικαίου της
Θάλασσας και κλήθηκε σ’αυτή τη δύσκολη συγκυρία να αναλάβει καθήκοντα. Σκεφτείτε τώρα με ποιούς έχει να συγκρίνει το βιογραφικό του ο κ. Τσάλτας… Με την «τεράστια» Τίνα Μπιρμπίλη και τον «ήρωα» Γιώργο Παπακωνσταντίνου… τι να λέμε… Δείτε σε τι γλώσσα μίλησε σήμερα ο άνθρωπος σε εκδήλωση του Πολυτεχνείου και αντιληφθείτε τη διαφορά επιπέδου που τον χωρίζει με τους προκατόχους του…

«Η θητεία μου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνέπεσε με τον εορτασμό εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, της Διεθνούς Ημέρας Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου, της διεθνούς Ημέρας Περιβάλλοντος της 5ης Μαΐου, της Διεθνούς Ημέρας των Ωκεανών της 8ης Ιουνίου και τέλος της Διεθνούς Ημέρας ενάντια στην ερημοποίηση της 17ης Ιουνίου. Συμβολικές ημερομηνίες για ζητήματα που απασχολούν είτε άμεσα είτε έμμεσα τη χώρα μας και συνδέονται όλα με την περιβαλλοντική προστασία και την ανάδειξη της φυσικής μας κληρονομιάς.

Η ακαδημαϊκή μου ενασχόληση, ωστόσο, με το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν μου επιτρέπει να διαθέτω υψηλά αποθέματα αισιοδοξίας. Η διεθνής κοινότητα, εδώ και πολλά χρόνια διαπιστώνει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και της κλιματικής αλλαγής, χωρίς την αντίστοιχη ανάληψη δέσμευσης στην πράξη, με την υιοθέτηση ουσιαστικών, αποφασιστικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες, η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, με την ανάπτυξη ισχυρών τριβών μεταξύ του οικονομικού και του κοινωνικού πόλου, κάνει περισσότερο επιτακτική από ποτέ τη στροφή της διεθνούς κοινότητας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που προτάθηκε είκοσι χρόνια πριν και δυστυχώς ερχόμαστε σε λίγες ημέρες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών Rio +20, να το επαναδιαπραγματευθούμε.

Στη χώρα μας, η περιβαλλοντική υποβάθμιση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια των καθηκόντων μου στο ΥΠΕΚΑ, υπέγραψα μία σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων, δυο εκ των οποίων αναφέρονταν στην προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων και στην ανακήρυξη της Λίμνης Καστοριάς σε Περιοχή Προστασίας της Φύση. Πράγματα αυτονόητα, σε μία χώρα που ο φυσικός της πλούτος αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα και ίσως την μεγάλη της ευκαιρία στην προσπάθειά της να χαράξει μία νέα αναπτυξιακή πορεία.»

Τόσο απλά και τόσο τεκμηριωμένα… Και δυστυχώς δεν είναι το μόνο παράδειγμα αυτό…

http://www.prionokordela.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα