Η “ΑΚΡΙΒΕΙΑ” ΚΑΙ Η “ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ” ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Σε γενικές γραμμές δύσκολα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με τον Καθηγητή του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρο Γιάγκου.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
__________

Οντως, όπως έλεγε ο Αγιος Αρχιμανδρίτης και....
σοφότατος Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, που είχε μοναδική γνώση του κανονικού δικαίου, σκοπός των Ιερών Κανόνων αλλά
και του ιδίου του Ευαγγελίου, δεν είναι άλλος παρά να οικονομηθεί η σωτηρία του ανθρώπου.

“Τα μεγαλύτερα δόγματα της πίστης μας είναι της ενότητας και της “οικονομίας”” συνήθιζε επίσης να λέγει ο αείμνηστος Αγιος Γέροντας.

Προσέξτε όμως! Ο ίδιος ο π. Επιφάνιος ΔΕΝ εφάρμοζε ΠΟΤΕ στον εαυτό του την οικονομία. Ζούσε με την ακρίβεια των Κανόνων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του.

Ολα τα χιλιάδες - ίσως δεκάδες χιλιάδες - πνευματικά του παιδιά όμως γνωρίζουν πόσο συχνά μετήρχετο την “οικονομία” για να σώσει ψυχές “υπέρ ων Χριστός απέθανεν”.

Αλήθεια! Πόσο συμβατή ήταν η στάση του π. Επιφάνιου έναντι των Ιερών Κανόνων με τη στάση του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, που έλεγε ότι ο ίδιος “θα μπορούσε να θυσιάσει τη ζωή του για τους Ιερούς Κανόνες, αλλά ότι όλους τους κανόνες θα τους θυσίαζε για να σώσει μια ψυχή.”

ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ;
____________

Τώρα η επιφύλαξη που έχω για την ομιλία του κ. Καθηγητή ανακεφαλαιώνεται στο εξής. Την ομιλία έκανε στο Λονδίνο προσκεκλημένος από τοπικούς εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Ο κ. Καθηγητής μίλησε για την “οικονομία” επειδή είδε ότι στις Εκκλησίες της Διασποράς εφαρμόζεται άτεγκτη “ακρίβεια” ή για να δικαιολογήσει τη συστηματική παραβίαση των Ιερών Κανόνων, η οποία δεν αποσκοπεί βέβαια στη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά στην εμπέδωση του “λαικού οικουμενισμού” και όχι μόνον;

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΕΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ “ΚΑΙΡΟΣ”;
_______________

Και μια πρόσθετη ερώτηση. Ο κ. Γιάγκου ανήκει στους ελάχιστους Καθηγητές του θεολογικού κόσμου, οι οποίοι προσεχώρηαν στη διασπαστική θεολογική κίνηση “Καιρός”. Η οργάνωση αυτή ένα στόχο έχει. Να διασπάσει τον θεολογικό κόσμο και να βοηθήσει τους εκκλησιομάχους άθεους κυβερνώντες να αλλοτριώσουν τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Γιατί προσεχώρησε σε αυτή την ομάδα των Θεολόγων του προσφυώς αποκληθέντος “Τσολάκογλου και κακού δαίμονα του μαθήματος των θρησκευτικών” κ. Σταύρου Γιαγκάτζογλου και των άθεων εκκλησιομάχων που μελετούν κακά κατά της Αγίας μας Εκκλησίας και του ευλογημένου μας Γένους;

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΓΙΑΓΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
___________

Και μια συμπληρωματική ερώτηση. Ο κ. Γιάγκου υπήρξε ένας από τους σχεδιαστές του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Πόσες αντικανονικές διατάξεις έχει ο νέος Καταστατικός Χάρτης; Δεν χωλαίνει σε πολλά; Γιατί ο κ. Γιάγκου δεν διαμαρτυρήθηκε κα
Keywords
Αναζητήσεις
γιαγκου θεοδωρος, θε'όδωρος γιαγκου καθηγητης θεολογίας
Τυχαία Θέματα