Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ
Θεολόγου - Καθηγητού

Η πρωτοφανής παγκόσμια οικονομική κρίση των τριών τελευταίων ετών επισκίασε το άλλο μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας: τη ραγδαία εξελισσόμενη οικολογική κρίση, η οποία θα έχει κατά τους ειδικούς επιστήμονες άμεσες και δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων όλης της γης. Πολλοί υποστηρίζουν πως το δίδυμο οικονομική και οικολογική κρίση ίσως να είναι η χαριστική βολή για την ανθρωπότητα.
Η δύστυχη πατρίδα μας βιώνει κάθε καλοκαίρι εφιαλτικές καταστάσεις
από τις καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες αφανίζουν τα δάση της χώρας μας. Αξέχαστος θα μείνει ο εφιάλτης του 2007, όπου αποτεφρώθηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια στρέμματα δασικών και.....
καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Εβδομήντα άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στις θεόρατες φλόγες που κατέτρωγαν τα πάντα στο πρωτοφανές γρήγορο πέρασμά τους. Δέκα χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και ισάριθμες οικογένειες βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο μένοντας μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Άλλα είκοσι χιλιάδες κτίσματα, οικίες, αποθήκες στάβλοι, εργοστάσια, βιοτεχνίες, είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε έπαθαν μεγάλες ζημιές. Περισσότερα από επτά χιλιάδες ζώα κάηκαν ζωντανά. Χιλιάδες γεωργικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, τρακτέρ, εγκαταστάσεις αρδεύσεων κλπ καταστράφηκαν. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα και άλλα καρποφόρα δένδρα κάηκαν. Απέραντες εκτάσεις μεταβλήθηκαν σε καρβουνιασμένο τοπίο. Μεταξύ των άλλων κάηκε ο εθνικός δρυμός στην Πάρνηθα, ο μοναδικός πνεύμονας του πολύπαθου αττικού λεκανοπεδίου.
Αλλά δεν είναι μόνον οι καταστροφικές πυρκαγιές. Οι αιώνιοι πάγοι των πόλων της γης λειώνουν με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Οι τυφώνες προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές. Ο φετινός δριμύς χειμώνας είναι ασυνήθιστος. Οι ξαφνικές πλημμύρες είναι πια φονικές. Οι ξηρασίες συχνές, σαν αυτή του περασμένου φθινοπώρου. Οι ερημοποιήσεις ζωτικών χώρων της πατρίδας μας είναι εμφανείς. Το κόστος αντιμετωπίσεως της κλιματικής αλλαγής είναι δυσβάστακτο για τα άδεια ταμεία του υπερχρεωμένου Κράτους μας.
Εδώ δεν έχουμε σκοπό βεβαίως να αποτιμήσουμε τις υλικές καταστροφικές συνέπειες αυτής της κατάστασης, αλλά θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάτι πιο σπουδαίο: τις πνευματικές και ηθικές παραμέτρους αυτής της δίνης.
Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε πως όλος ο κόσμος βρίσκεται σε συνεχή ανησυχία, διότι είναι ορατές στον καθένα οι δραματικές συνέπειες από τις τρομακτικές κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη, που μας φιλοξενεί και που μας δόθηκε από το Θεό ως ύψιστη δωρεά «εργάζεσθαι και φυλάσσειν» (Γεν.2,15). Εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης γαιανθράκων για την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερης ενέργειας δημιουργήθηκε το λεγόμενο εφιαλτικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τη μέση θερμοκρασία της γης. Αποτέλεσμα αυτού η απουσία βροχών, σαν και αυτή που έπληξε τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο τον περασμένο χειμώνα και η βίωση του αλλόκοτου καλοκαιριού που ζήσαμε. Οι α
Keywords
Τυχαία Θέματα