Η Ελλάδα πήρε παράταση ζωής

Σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους σε ονομαστικές τιμές που διαμορφώνεται στο 70% σε τρέχουσα τιμές, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας 13 ωρών.

Το σχέδιο στήριξης προβλέπει ακόμη ότι.......
το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος
θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266. Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο χρηματιστήριο του Τόκιο.
Παράλληλα με τη συνεδρίαση του Eurogroup εξελίχθηκε ως ένα χρονικό σημείο και η διαπραγμάτευση για το PSI, η οποία ολοκληρώθηκε στις 10.30.
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρθηκε σε τρεις παραμέτρους σχετικά με το πρόγραμμα για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας:

Α) Στο νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Β) Στο πολιτικό περιβάλλον. Τόνισε ότι το Πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3 και ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.

Γ) Η εφαρμογή του Προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν πρόκειται να επιλύσει τα μεγάλα οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας, σημειώνοντας πως απλώς της δίνει μία περίοδο χάριτος.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup ο αρμόδιος επίτροπος, κ. Όλι Ρεν, αναφέρθηκε στις γενικές κατευθύνσεις της απόφασης των μελών των Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως το ειδικό ταμείο για την διαχείριση του χρέους μέσω του οποίου η Ελλάδα θα αποπληρώνει το δάνειο των 130 δις. ευρώ, αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα. «Η άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς την Ελλάδα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, πλέον αποκτά μία πολύ ισχυρή δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας μέσω του ειδικού λογαριασμού για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να στηρίζεται μόνο στο δημόσιο τομέα, αλλά θα πρέπει να βασισθεί στις επενδύσεις που θα γίνουν τόσο από έλληνες επιχειρηματίες, όσο και από το εξωτερικό. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητάς της κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την μείωση του μισθολογικού και μη κόστους, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, την επιβολή ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού νόμου». Αποκάλυψε δε πως η Tsak force αποκτά μόνιμ
Keywords
Τυχαία Θέματα