Η Ελλάδα στο τέλος θα πάει με το ζόρι για γουλί κούρεμα.

Γράφει ο Αδαμάντινος

Η Ελλάδα προκειμένου να γλυτώσει την επιλεκτική χρεοκοπία προχώρησε με τη στήριξη της Ευρωζώνης σε μια συμφωνία κυρίων με τους τραπεζίτες, σύμφωνα με την οποία θα έκανε ένα εθελοντικό κούρεμα 50% στα ομόλογά της. Για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι… το κούρεμα
δεν αφορά εκείνα με τη Goldman-Sachs, τα οποία έγιναν επι ΠΑΣΟΚ αλλά και επι ΝΔ. Φαίνεται όιτ κάποιοι τραπεζίτες είναι παιδιά ενός....
κατώτερου Θεού.
Σε προηγούμενα άρθρα μου είχα προβλέψει το haircut, πριν απο πολύ κόσμο που εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς ισχυρίζονται ότι το είχαν προφητεύσει για να μπούν στο παιγνίδι της επικοινωνίας.

Αυτό, στο οποίο θα έπρεπε να είχε δώσει σημασία κανείς είναι ότι στη προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιουλιου η Ελλάδα είχε και πάλι συμφωνήσει σε ένα κούρεμα 21%, το οποίο δεν προχώρησε. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει η νέα συμφωνία με το δεύτερο κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων κατά 50% σύν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ωστε να έχουν ως το 2013 δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%.

Σήμερα και χτές υπήρξαν δύο ανακοινώσεις, που έχουν πολύ ενδιαφέρον και σας τις παραθέτω.

· Προχτές η Fitch Ratings προειδοποίησε, ότι το σχέδιο για «κούρεμα» των Ελληνικών ομολόγων κατά 50% συνιστά χρεοκοπία και ότι θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε ακόμη χαμηλότερη αξιολόγηση της Ελλάδας. Χτές, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τονίζει πως μετά το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα υποβαθμιστεί πιθανότατα στην κατηγορία Β ή και χαμηλότερα. Την ίδια στάση τηρούν και οι τρεις βασικοί οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα φέρει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία της χρεοκοπίας.
· Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιάς ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας. Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο (Δευτέρα) στο περιοδικό Σπίγκελ, ο Σόιμπλε απευθύνει προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αποδεχθούν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διαφορετικά δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος (κήρυξη χρεοκοπίας).
Το κούρεμα κατά 50% δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι θα επιτύχει. Αλλωστε, ούτε το 21% κούραμα έδωσε σοβαρά σημεία επιτυχίας.

Αν δεχτούμε ότι το κούρεμα και όσες αλλαγές χρειάζονται να γίνουν, επιτύχουν στο μέγιστο της απόδοσής τους τότε το χρέος της χώρας ως και το 2014, περίοδο για την οποία της δόθηκε το δάνειο των 130 δις ευρώ, θα αυξηθεί κατά 30 δις ευρώ ενώ το έλλειμμα στο ΑΕΠ θα φτάσει στο 120%, μεγαλύτερο κατά 5% απο εκείνο το οποίο με τις δικές του στατιστικές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε απο τη κυβέρνηση Καραμανλή! Εκτός όμως της διαφοράς στο έλειμμα, θα έχει ξεπουληθεί επιπλέον σε χαμηλές τιμές ο κρατικός πλούτος και η δημόσια περιουσία.

Η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση έδρασε υπέρ των τραπεζών με τη δικαιολογία της προστασίας των ασφαλιστικών ταμείων και των
Keywords
Τυχαία Θέματα