Η ελληνική βερσιόν του Richistan-Πλουτιστάν βρίσκεται στην πολιτική

Της Σοφίας Βούλτεψη

Ρητορεία. Πομφόλυγες. Ενεστώς διαρκείας. Επανάληψη των ίδιων κλισέ. Συνεχής επίρριψη των ευθυνών σε άλλους. Δύο χρόνια τώρα δεν ακούμε – και δεν γίνεται – τίποτε άλλο.

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του «κινήματος» επανέλαβε όλα όσα δεν κουράζεται να λέει σε αναρίθμητα υπουργικά συμβούλια, συνεδριάσεις οργάνων, κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις και άλλες συσκέψεις και δημόσιες εμφανίσεις ή κατά τις συναντήσεις του με τον ....
πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κοντεύουν τέσσερις
μήνες από εκείνη την (οπερετική) 15η Ιουνίου, που ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να παραιτηθεί υπέρ του Άγνωστου Χ, υπαναχώρησε και τελικά προχώρησε σε ανασχηματισμό.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», είχε πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο επισκέφθηκε στις 15 Ιουνίου, την ίδια μέρα που παρουσιάστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Προχωρούμε με αίσθημα ευθύνης». «Έχω επίγνωση των ευθυνών μου και των ευθυνών της κυβέρνησής μου απέναντι στον ελληνικό λαό και στην χώρα». «Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Και: «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση».

Επίσης: «Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων. Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας».

Τέσσερις σχεδόν μήνες μετά, το προηγούμενο Σάββατο, ακούσαμε τα ίδια.

Έχουν μεσολαβήσει οι αποφάσεις της 11ης και της 21ης Ιουλίου (που ακύρωσαν τις αποφάσεις της 11ης και της 25ης Μαρτίου), μια διμερής συμφωνία για τις εγγυήσεις με την Φινλανδία και μόλις είχε αποχωρήσει η τρόικα «για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες».

Στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός των Οικονομικών δήλωνε ότι πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα και μεγάλη αποτελεσματικότητα, «διαφορετικά όλα αυτά που ζούμε σήμερα θα μας φαίνονται παραδείσια».

Και όμως. Ένα μήνα μετά, στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπήρχαν ακόμη «τεχνικές λεπτομέρειες» που πρέπει να ρυθμιστούν – οπότε η τρόικα σηκώθηκε κι’ έφυγε, αφήνοντάς μας να βράζουμε στο ζουμί μας.

Με τίποτε από όλα αυτά δεν έκρινε ότι έπρεπε να ασχοληθεί ο πρωθυπουργός. Λέξη για την τρόικα που έφυγε. Λέξη για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του αδυνατεί να ρυθμίσει «τεχνικές λεπτομέρειες». Λέξη για το γεγονός ότι η χώρα την οποία… διασώζει, όπως διατείνεται, συνεχίζει να παράγει πρωτογενή ελλείμματα.

Λέξη για την συμφωνία εγγυήσεων με την Φινλανδία. Αντίθετα, προτίμησε να αναφερθεί επί μακρόν στη Νορβηγία και στον «σύντροφο» πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ και στο διαβατήριο που έδωσε στον πατέρα του η Νορβηγία (σ.σ. και ο δικός μου πατέρας, ως αυτοεξόριστος επί χούντας, από τη Νορβηγία πήρε το διαβατήριό του, διασχίζοντας μάλιστα με το τρένο ολόκληρη την Ευρώπη και με κίνδυνο να τον ανακαλύψουν χωρίς χαρτιά και να τον στείλουν σούμπιτο στην Μπου
Keywords
Τυχαία Θέματα