Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 02-07-2011 στο Πάρκο Νέας Ζωής στο Περιστέρι η εκδήλωση της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου “ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ”.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ενώσεως κ.Βασίλ. Τζούμας καλωσόρισε τον κόσμο, που είχε κατακλύσει ασφυκτικά το χώρο, αναφέρθηκε δε στο νόημα της εκδήλωσης και....
μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Πανηγύρι είναι μία, κατ’ εξοχήν, πολιτιστική εκδήλωση, αλλά και γνήσια παραδοσιακή και προέρχεται κατ ’ευθείαν από την ψυχή της Ηπείρου.

Της
Ηπείρου του μόχθου, του αγώνα, της αγωνίας, της καθημερινής προσπάθειας να καλλιεργήσει την κακοτράχαλη γη, της ξενιτειάς, του πόνου και της πίκρας, της αποδημίας, της μεγάλης αυτής πληγής, αλλά συγχρόνως κι’ ευλογίας, γιατί από την αποδημία ξεκίνησε η πασίγνωστη Ηπειρωτική Ευποιία και Ευεργεσία και οι Μεγάλοι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες. Αλλά και της Ηπείρου της χαράς, της προσμονής, της ελπίδας. Της ελπίδας για το γυρισμό των ξενιτεμένων και για ένα καλλίτερο αύριο. Η Ήπειρος, που κάθε γεγονός στη ζωή της, το αποτύπωνε σε τραγούδι, με τον αυλό, στα πανάρχαια χρόνια και το κλαρίνο στα κατοπεινά, στην ίδια όμως μουσική κλίμακα, την πεντατονική, την μοναδική στην ιστορία της μουσικής, η Ήπειρος, λοιπόν, της πεντατονίας δημιούργησε τραγούδια για τη χαρά, τη λύπη, την ξενητειά, το γυρισμό, προερχόμενα όλα από την ίδια τη ζωή και που στο κάθε τραγούδι εμπεριέχονται, μαζί, η χαρά και η λύπη, τραγούδια της χαρμολύπης. Κι’ αυτά τα τραγούδια, μαζί, φυσικά, με το κλαρίνο και τα άλλα παραδοσιακά όργανα, είναι η βάση και η πεμπτουσία των Ηπειρωτικών Πανηγυριών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στα χωριά μας. Και είθε το σημερινό δικό μας πανηγύρι ν’ ανάψει μέσα μας μια σπίθα και να φουντώσει τη νοσταλγία, ώστε όλοι να πάμε το καλοκαίρι, τουλάχιστον, στα χωριά μας να ζήσωμε από κοντά το γνήσιο παραδοσιακό πανηγύρι και να δώσουμε ζωντάνια στην Ήπειρο της ερήμωσης και της εγκατάλειψης. Κι’ όχι μόνο οι Ηπειρώτες, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου μπορούν το καλοκαίρι ν’ απολαύσουν τις μαγευτικές της παραλίες και να αναζωογονηθούν περιδιαβαίνοντας την απείρου κάλους φύση της, τους αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς της και τα ξακουστά πέτρινα γεφύρια της, χτισμένα από Ηπειρώτες καλλιτέχνες πρωτομάστορες. Τέλος ευχήθηκε καλή διασκέδαση και καλό καλοκαίρι σε όλους. Στη συνέχεια απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Οικονόμου και ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.
Το καλλιτεχνικό μέρος ξεκίνησε με το χορευτικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας( χοροδιδάσκαλος η κ. Ρούλα Χήνου), που άρχισε το πρόγραμμά του τραγουδώντας το πολυφωνικό τραγούδι “Φίλοι καλώς ορίσαταν” και ακολούθησε το χορευτικό της Ενώσεως Ηπειρωτών Περιστερίου (χοροδιδάσκαλοι οι κ.κ. Νίκος Παπαδιώτης και Βαγγέλης Κουτσοπάνος) σε δύο ενότητες.
Τα χορευτικά ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού τόσο με την καταπληκτική απόδοση των χορών, όσο και με τις αυθεντικές παραδοσιακές στολές τους και έδωσαν το έναυσμα για να συνεχίσει ο χο
Keywords
Τυχαία Θέματα