Η έξοδος της Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει τον φθόνο του ευρώ

Greece’s exit may become the euro’s envy
Από τον Arvind Subramanian - Financial Times

Η χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και σαν αποτέλεσμα οι επιπτώσεις της θα προκαλούσαν ζημιά στην Ευρώπη. Αυτό μας λέει η συμβατική σοφία. Οι διαφωνίες μπορεί να προκύψουν μόνο στη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες μετάδοσης του προβλήματος και ποια πρέπει να είναι η κατάλληλη αντίδραση
των ευάλωτων χωρών με τα χρέη της χώρας. Μπορεί όμως αυτή η συζήτηση να είναι λανθασμένη, διότι η υπόθεση είναι λανθασμένη; Η αποβληθείσα από την ευρωζώνη Ελλάδα θα μπορούσε να...
αποδειχθεί πιο επικίνδυνη για το σύστημα από ό,τι υπήρξε ποτέ μέσα σε αυτή – καθώς αναδεικνύεται παράδειγμα επιτυχούς ανασυγκρότησης.

Υπάρχει ένα σενάριο το οποίο παραβλέπεται σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη αυτή δεν είναι μια καταστροφή για την Ελλάδα. Αν αυτή είναι η περίπτωση, είναι η πραγματικότητα, τότε η υπαρξιακή απειλή για την ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να είναι αυτοί που γελάσουν τελευταίοι. Για εξετάστε αυτό το σενάριο.

Οι άμεσες συνέπειες του εξαναγκασμού της Ελλάδας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη θα ήταν βεβαίως καταστρεπτικές. Φυγή κεφαλαίων θα ενταθεί, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και την υποτίμηση. Όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα πρέπει να μπουν υπό επαναδιαπραγμάτευση, δημιουργώντας οικονομικό χάος. Ίσως πιο καταστροφικό από πολιτική άποψη, η δημοσιονομική λιτότητα μπορεί στην πραγματικότητα να πρέπει να ενταθεί, αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα, και το οποίο θα πρέπει να μαζέψει χωρίς την χρηματοδότηση της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αλλά αυτή η διαδικασία θα παρήγε επίσης μια ουσιαστικά υποτιμημένη συναλλαγματική ισοτιμία (ίσως 50 δραχμές στο ευρώ). Και αυτός θα βάλει σε κίνηση μια διαδικασία της ρύθμισης που θα αναπροσανατολίσει γρήγορα την οικονομία και θα την βάλει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, η ελληνική ανάπτυξη θα μπορούσε πιθανότατα να ξεχυθεί σαν θάλασσα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν υιοθετήσει λογικές πολιτικές για να αποκαταστήσει ταχύτερα και να στηρίξει τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Τι έχουμε σαν αποδείξεις; Κοιτάξτε τι συνέβη με τις χώρες που χρεοκόπησαν και προχώρησαν σε υποτιμήσεις κατά τις οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990. Όλοι αρχικά υπέστησαν σοβαρή συστολή. Αλλά οι υφέσεις διήρκεσαν μόνο ένα ή δύο χρόνια. Στη συνέχεια ήρθε η ανάκαμψη. Η Νότια Κορέα ξεκίνησε μία πορεία εννέα χρόνων ανάπτυξης με μέσο ρυθμό περίπου 6 τοις εκατό. Η Ινδονησία, η οποία γνώρισε ένα κύμα αθετήσεων στις υποχρεώσεις της που ανέτρεψε σχεδόν όλες τις τράπεζες σε ολόκληρο το σύστημα, κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 5 τοις εκατό για την ίδια περίοδο! Η Αργεντινή κοντά στο 8 τοις εκατό! Και η Ρωσία πάνω από 7 τοις εκατό! Η ιστορική καταγραφή δείχνει σαφώς ότι μέσα από τις οικονομικές κρίσεις ξεπηδά ζωή.

Αυτό θα ισχύσει και στην Ελλάδα, άσχετα ακόμη από τις ιδιαιτερότητες τής κατάσ
Keywords
Τυχαία Θέματα