Η ημέρα της γυναίκας...σύνθημά μας "Σπάστε την Σιωπή"

Η βία εναντίον των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο αντί να εκλείπει διαρκώς αυξάνεται.
Η κακοποίηση των γυναικών δεν έχει σύνορα
Είναι διαδεδομένη και εντοπίζεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από την κουλτούρα, τον .....
πολιτισμό, το επίπεδο ανάπτυξης, την πολιτική σταθερότητα και τη θρησκεία.
Σε δυτικού τύπου κοινωνίες, η ισότητα των δύο φύλων θεωρείται αυτονόητη και κατοχυρωμένη.
Στην πράξη όμως, κατάλοιπα της ιστορικής ανισότητας που υπήρχε στις σχέσεις ισχύος μεταξύ των δυο φύλων και των διακρίσεων κατά των
γυναικών, ενδυναμώνουν τη θέληση της κυριαρχίας των ανδρών επί των γυναικών. Ένας τρόπος άσκησης της κυριαρχίας αυτής είναι η βία.
Η βία που ασκείται στις γυναίκες σήμερα δεν είναι μόνο “ορατή”, όπως η σωματική κακοποίηση, η έκτρωση χωρίς τη θέληση της γυναίκας, ο ξυλοδαρμός και ο βιασμός, αλλά υπάρχουν και οι “μη ορατές” μορφές βίας, η ψυχολογική και οικονομική κακοποίηση, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, ο εξαναγκαστικός υποσιτισμός, η στέρηση της εκπαίδευσης, η καταναγκαστική εργασία, ο εξαναγκασμός σε πορνεία κ.α.
Το φαινόμενο έχει διεθνή διάσταση. Είναι μια παγκόσμια επιδημία.
Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής βίας, σωματικής κακοποίησης ή βιασμού. Τις περισσότερες φορές, η κακοποίηση γίνεται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Η ενδο-οικογενειακή βία είναι από τις πιο σκληρές μορφές βίας γιατί διαπράττεται από οικείο πρόσωπο, από μέλος της ίδιας της οικογένειας. Ο βιασμός από τον σύζυγο και η σεξουαλική κακοποίηση σε αρκετές χώρες δεν λογίζεται ως αδίκημα.
Στην Ελλάδα, έρευνες απέδειξαν ότι η βία εναντίον των γυναικών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό από ποτέ. Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες – θύματα ενδο-οικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το γεγονός, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να “προστατέψουν” την οικογένεια από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοενοχοποιούνται ή αγνοούν ότι η ψυχολογική και οικονομική βία που τους ασκείται αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά και καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
Σε ότι αφορά τον συζυγικό βιασμό, στην Ελλάδα δεν αποτελεί ιδιαίτερο αδίκημα και ούτε υπάρχει σχετική νομολογία των Δικαστηρίων. Το ίδιο συμβαίνει και για την περίπτωση άσκησης ψυχολογικής βίας μέσα στην οικογένεια.
Η βία εναντίον των γυναικών απασχολεί σημαντικά και τον τομέα της υγείας.
Η κακοποίηση και η σωματική βλάβη, οδηγεί σε χρόνιες παθήσεις, σε κινητικά προβλήματα και αυξάνει τον αριθμό των αναπήρων. Πολλές γυναίκες ψάχνουν να βρουν διέξοδο από τα προβλήματα τους μέσα από τα ναρκωτικά ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Ο βιασμός αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, έκτρωση και για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Το θέμα της βίας κατά των γυναικών μέσα στην οικογένεια, τέθηκε από το Γυναικείο Κίνημα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στην Ευρώπη και Αμερική
Keywords
Τυχαία Θέματα