Η κόντρα συνεχίζετα​ι για το PSI+

Το Eurogroup εκβιάζει απορρίπτον​τας την πρόταση του IIF - Θα συμφωνήσου​ν στο 3,5%-3,8%, υποχρεωτικ​ό haircut 50% και σωρευτική ζημία 70% - Έρχονται βίαια CACs, credit event, πληρωμή CDS και χρεοκοπία εντός ευρώ

Από παράταση σε παράταση εξελίσσεται το PSI+ καθώς δύο φορές οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν ενώ μετά την χθεσινή σκληρή ανακοίνωση του Eurogroup
που ..........
απέρριψε την πρόταση του IIF για κουπόνι στα νέα ομόλογα μεσοσταθμικά 4,2% αποδεικνύεται ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να συμφωνήσουν εξαναγκαστικά.
Ειδικότερα, οι χώρες της ΕΕ που διαθέτουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ (μεταξύ των οποίων και η Γερμανία) ζητούν κουπόνι 3,5%.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι, ενώ σημαντικές ενστάσεις στο σκέλος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους φέρεται να εγείρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ταυτόχρονα το γεγονός ότι ανακοινώθηκε νέο χρονοδιάγραμμα έως τις 13 Φεβρουαρίου δηλαδή σε 20 μέρες από σήμερα ότι θα ανακοινωθεί η ελληνική πρόταση για το PSI+ φέρνει στην επιφάνεια ένα νέο πρόβλημα;

Πως θα πληρωθεί το ομόλογο λήξης 20 Μαρτίου 2012;
Τα χρονικά περιθώρια πλέον έχουν μηδενιστεί καθιστώντας πλέον αμφίβολη την όλη διαδικασία.
Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι άπαξ και η όλη διαπραγμάτευση εξελίσσεται με εκβιασμούς τελικά η συμμετοχή δεν θα είναι μεγάλη και εκ των πραγμάτων θα ενεργοποιηθούν τα CACs καθιστώντας την όλη διαδικασία υποχρεωτική. Ο επικεφαλής του Eurogroup ο Γιούνκερ το ανέφερε χθες το βράδυ με σαφή τρόπο. Τα CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) θα επιβληθούν σε όλα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης διάρκειας άνω του 1 έτους. Άρα θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός και επίσημη χρεοκοπία και θα πληρωθούν τα CDS στην Ελλάδα εφόσον ενεργοποιηθούν.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να γλιτώσει την χρεοκοπία.
Οι διαπραγματεύσεις για το PSI+ θα συνεχιστούν.
Δεν υπάρχει οριστικό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις καθώς είναι πολύ πιθανό, το πιθανότερο να υπάρξει συμφωνία προσεχώς.
Γιατί όμως το ΔΝΤ και η Γερμανία απαίτησαν το επιτόκιο των νέων ομολόγων να είναι χαμηλό; Γιατί δεν δέχθηκαν την αναθεωρημένη πρόταση των τραπεζών για κουπόνι 4,2%;
Το ΔΝΤ και η Γερμανία ορθά πιέζουν για χαμηλό επιτόκιο από 2% έως 3,5% πιο συγκεκριμένα μεταξύ 2,8% και 3,5% κυρίως γιατί κατανοούν ότι λόγω του μεγέθους της ύφεσης η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και θα βρεθεί σύντομα σε νέο αδιέξοδο παρά το haircut.
Προφανώς και υπάρχει και θέμα συμμετοχής γενικώς το PSI+ δεν αρέσει στους κατόχους ομολόγων και ως εκ τούτου αν είναι χαμηλή η συμμετοχή υπάρχει αντικειμενικός λόγος να είναι και πολύ χαμηλό το επιτόκιο.
Άρα η Γερμανία και το ΔΝΤ ορθά προσεγγίζουν το θέμα αξιολογώντας την κατάσταση σε ρεαλιστική βάση αποτιμώντας όμως και τους δυνητικούς κινδύνους στην περίπτωση που τα κουπόνια είναι υψηλά να μην μπορεί να ανταπεξέλθει η Ελλάδα και τότε να κληθούν εκ νέου να στηρίξουν με νέα δάνεια την καταρρέουσα οικονομία.
Το ΔΝΤ και η Τρόικα κοινώς υποστηρίζουν ότι καλύτερα ν
Keywords
Τυχαία Θέματα