Η μεταλλουργία χρυσού στη Θράκη και η δημόσια διοίκηση της χώρας

Η σημασία του φράγματος νερού του Ιασίου

To μεταλλείο χρυσού Kisladag στην Τουρκία. Ανήκει στην Eldorado Gold που θέλει να “αναπτύξει” και τη Θράκη

Toυ Δρ Γιώργου Τριανταφυλλίδη – Θεσσαλονίκη, 5 Oκτωβρίου 2011

Oι εξελίξεις στο θέμα της μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη τρέχουν σε πολλά επίπεδα. Ο καθημερινός άνθρωπος αδυνατεί να τις....
παρακολουθήσει. Ανταποκρινόμενος σε παροτρύνσεις φίλων και συναγωνιστών στο θέμα προχωρώ με την επιστολή αυτή σε μία αναθέρμανση
της κριτικής αυτών που πρόκειται να συμβούν. Αφορμή η πρόσφατη επιστολή της εταιρίας «Χρυσορυχεία Θράκης ΑΕ» με θέσεις έναντι της επιστολής του κ. Αρη Γιαννακίδη, Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης προς την Κυβέρνηση, με ανοικτό αίτημα για διακοπή της αδειοδότησης της διεργασίας για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης.

Φίλες και φίλοι,

1. Ο μεταλλευτικός κώδικας, ή διαφορετικά Ν. 210/1973, ονοματίζει τα λεγόμενα μεταλλευτικά ορυκτά (δηλαδή πετρώματα που περιέχουν μεταξύ άλλων και χρυσό, αλουμίνιο και νικέλιο). Επιτρέπει στον καθένα, που κρίνει με τα δεδομένα της τσέπης του ότι η εξόρυξη και παραγωγή των μετάλλων αυτών του είναι αποδοτική (κερδοφόρα με μόνο κριτήριο το οικονομικό), να το πραγματοποιήσει. Περιοχές της γης όπου υπάρχουν τα μέταλλα αυτά σε εκμεταλλεύσιμο επίπεδο λέγονται κοιτάσματα. Για το νόμο αυτόν δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί περιορισμοί.

Με τα σημερινά δεδομένα (1.900 δολλάρια ΗΠΑ η ουγγιά χρυσού, δηλ. τα 32 γραμμάρια) περιοχές της γης με περιεκτικότητα 1 γραμμάριο χρυσού στον τόνο είναι κοιτάσματα και η «δουλειά» αφήνει πολλά κέρδη. Γιατί; Διότι με το κυάνιο όλα είναι εύκολα και φθηνά.

2. Η λογική αυτή χαρακτηρίζει αυτόματα από τη μισή έως ολόκληρη την επιφάνεια της Μακεδονίας και της Θράκης κοίτασμα χρυσού!!!! Μην απορείτε με το μέγεθος αυτό, είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Το επικαλέσθηκαν ως απάντηση σε σχετικό μου ερώτημα οι κ.κ. εκπρόσωποι της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ ενώπιον της Ομάδας Επιστημόνων του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ στα πλαίσια ενημέρωσης για το περιεχόμενο της ΜΠΕ για τη Βόρεια Χαλκιδική. Να και η στιχομυθία:

Η Μακεδονία και η Θράκη έχει χρυσό μερικά γραμμάρια στον τόνο στη μισή της έκταση…..

Όχι στη μισή…..σ’ ολόκληρη….

Και τον ζητάτε ΟΛΟΝ;

…ΟΛΟΝ (με χαρακτηριστική κίνηση χεριών)…ό,τι ισχύει για το νικέλιο και τα αλουμίνιο το απαιτούμε και για το χρυσό

3. Τρόμαξαν στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και έβγαλαν απόφαση κατά του περιεχομένου της ΜΠΕ, μήπως μείνει και τίποτε όρθιο σ’ αυτή τη χώρα!!!!!

4. Δηλαδή οι άνθρωποι θέλουν:

να σκάβουν την επιφάνεια της γης μέχρι βάθος 300 m

να την εξορύσσουν και να την αλέθουν

να την περνούν από μπάνια με κυανιούχο νάτριο

για τις ανάγκες των μπάνιων κυανίου (ιδιαίτερα υδροβόρες διεργασίες) να αντλούν το νερό από βάθη μέχρι 300 m

αν δεν τους φθάνει το νερό δεν
Keywords
Τυχαία Θέματα