Η συνταγή Ορφανίδη για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ευρώ

Τη δική του συνταγή για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του Ευρώ αποκαλύπτει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης σε άρθρο του στους Financial Times.

Το κλειδί για τη ζώνη του Ευρώ είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών η οποία, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Ορφανίδη, κλονίστηκε σοβαρά τα ......
τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Ορφανίδη,
αυτό μπορεί να γίνει
μέσω της ακύρωσης της απόφασης για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Θα ανεβάσει μεν, τονίζει ο Αθανάσιος Ορφανίδης, το κόστος χρηματοδότησης για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ, θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των άλλων κρατών της ζώνης του ευρώ.

Όπως αναφέρει, η αντιστροφή της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, θα ωφελέσει τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της.

Ένα 30ετές δάνειο στην Ελλάδα, με χαμηλό επιτόκιο, θα μπορούσε, λέγει, να συνοδεύσει την ακύρωση της απόφασης, ώστε το κόστος χρηματοδότησης για τη χώρα να παραμείνει τόσο χαμηλά όσο προβλέπεται σήμερα.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μιλά παράλληλα για συλλογική αποτυχία των φορέων λήψης αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ. Μια αποτυχία που έχει, όπως λέει, σημαδευτεί από μια σειρά συνόδων κορυφής και εγκατάλειψη σχεδίων, γεγονότα που έχουν πείσει μερικούς ότι η λύση είναι ανέφικτη.

www.sigmalive.com
Keywords
Τυχαία Θέματα