Η τρόικα απαιτεί κατάργηση της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Ο κύβος ερρίφθη. Η τρόικα ζητά μετ΄ επιτάσεως την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής- προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, προβάλλοντας το πρόσχημα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ευελπιστώντας πως στην παρούσα χρονική συγκυρία θα τύχουν ευήκοης ανταπόκρισης από την κυβέρνηση, η οποία θα συναινέσει στην δραστική μείωση των μισθών και των ημερομισθίων στον.........
ιδιωτικό τομέα σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα των κατώτατων ορίων που θέτει η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το ίδιο αίτημα είχε διατυπωθεί και είχε ξεσηκώσει σάλο, τον περασμένο Οκτώβριο, πλην, όμως τότε ο κ. Κουτρουμάνης είχε ξεπεράσει, προς στιγμήν, τον σκόπελο. Τώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επανέρχονται δριμύτεροι, απαιτώντας ουσιαστικά την κατάργηση της ΓΣΣΕ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κ. Παπαδήμο. «Ξεκινήστε την διαδικασία συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να πεισθούν να μειωθούν τα κατώτατα όρια αμοιβών που προβλέπει η σύμβαση», είχαν προτείνει τότε οι δανειστές στον κ. Κουτρουμάνη και συμπλήρωσαν: «εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, προχωρήστε σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα. Κάτι ανάλογο γίνεται στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, με την κυβέρνηση να καθορίζει τους κατώτατους μισθούς. Γιατί να μην γίνει και στην Ελλάδα».

Η τρόικα, αιτιολογώντας το αίτημά της επισημαίνει πως οι κατώτατες αμοιβές θα πρέπει να μειωθούν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί κίνητρο για προσλήψεις σε πολλές επιχειρήσεις που θα μειώσουν το μισθολογικό τους κόστος.

Ο κ. Κουτρουμάνης σε δηλώσεις του τόνισε πως «τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού στο πλαίσιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας», ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση στο εγγύς ή μακρινό μέλλον να γίνει δέκτης αιτήματος για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Είναι δε χαρακτηριστική η διατύπωση που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο κ. Κουτρουμάνης, δηλωτικό ταυτόχρονα της αναμονής του νέου αιτήματος.

«Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα», υπογράμμισε καθιστώντας με τον πλέον εύγλωττο τρόπο πως αναμένει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η τρόικα, αιτιολογώντας το αίτημά της επισημαίνει πως οι κατώτατες αμοιβές θα πρέπει να μειωθούν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί κίνητρο για προσλήψεις σε πολλές επιχειρήσεις που θα μειώσουν το μισθολογικό τους κόστος.
dailynews24.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα