Η ζωή μου σε pixels …

Ο συγγραφέας Clifford Stoll στο βιβλίο του Silicon Valley Snake Oil (1995) (1), εκφράζει ήδη από τη δεκαετία του 90 τις ανησυχίες του σχετικά με το ρόλο και τις επιπτώσεις του διαδικτύου στις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, σε μια εποχή που αυτό δεν είχε ακόμα γιγαντωθεί και δεν είχε αποκτήσει τις σημερινές του διαστάσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Log in – χαράμισε μια βδομάδα συνδεμένος σε έναν ηλεκτρονικό κόσμο… Θυμήσου όμως, ότι παρακολουθείς έναν κόσμο ο.....
οποίος δεν υπάρχει. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας,
θα μπορούσες να ασχοληθείς με τον κήπο σου, να εργαστείς εθελοντικά σε ένα νοσοκομείο, να μιλήσεις με τον δάσκαλο του παιδιού σου……. Θεωρείς ότι μπορείς να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας ζωής; Όχι. Κάθε ώρα που βρίσκεσαι πίσω από το πληκτρολόγιο είναι εξήντα λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων δεν κάνεις κάτι άλλο..(σελ. 14)».
Ενώ σε ένα άλλο σημείο, επιχειρώντας προβλέψεις για το μέλλον αναφορικά στη σχέση ανθρώπου και κυβερνοχώρου, κάνει λόγο για έναν νέο κόσμο του κυβερνοχώρου. Ο κόσμος αυτός θα διακρίνεται από μοναξιά, απομόνωση και απανθρωπιά. Θα αποτελεί ένα μέρος όπου θα είναι εφικτές οι online παραγγελίες αλλά οι άνθρωποι δεν θα γνωρίζουν τους γείτονες τους. Τα παιδιά και οι γονείς θα σπαταλούν το χρόνο τους συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο επικοινωνώντας με ξένους σε μακρινά μέρη και όχι μεταξύ τους…..
Η αλήθεια είναι ότι οι περιγραφές αυτές, ενδεχομένως, λίγες δεκαετίες πριν, να ξένιζαν λίγο στο άκουσμα τους. Στη σημερινή εποχή θεωρούνται οικείες σε βαθμό που να μην προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση. Αντιθέτως, έχουν αποκτήσει τη θέση τους στην καθημερινότητα μας προσδίδοντας της και μια «ψηφιοποιημένη διάσταση», μια «online ζωή» ή καλύτερα μια «e-life».
Το γεγονός αυτό επισημαίνει πόσο το διαδίκτυο, οι online υπηρεσίες, τα emails, οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook) κ.α. έχουν εισαχθεί ορμητικά στη ζωή μας. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα κακό αν αναλογιστούμε τις θετικές επιδράσεις και τα οφέλη που έχουν προκύψει από την χρήση των τεχνολογιών και συγκεκριμένα του διαδικτύου στην εκπαίδευση, την επιστήμη, την επικοινωνία κ.α.
Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτή η ορμητική είσοδος στην ζωή μας έχει επιφέρει και αλλαγές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο σκέψης και έκφρασης μας, τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και δημιουργούμε σχέσεις. Το διαδίκτυο για το σύγχρονο άνθρωπο δεν είναι απλά ένα βοηθητικό εργαλείο στην εποχή των εικόνων και των πληροφοριών. Το διαδίκτυο στις μέρες μας έχει ήδη αποκτήσει ρόλο ή καλύτερα ρόλους. Είναι ο φίλος, ο εραστής ή η ερωμένη, είναι αυτός που θα λύσει απορίες, θα διδάξει, θα προτείνει, θα δώσει πληροφορίες θα παρέχει συμβουλές. Είναι ο γονιός, ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο γείτονας, κ.α. Και όλα αυτά χωρίς επικριτικό ύφος, απρόσωπα, πάντα διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο. Χωρίς ντροπή, ενοχές, λογοκρισία και απαγορεύσεις έτοιμο να λύσει κάθ
Keywords
Τυχαία Θέματα